Ole Peder Kjelstadli sier i sin kommentar til mitt innlegg om aktiv dødshjelp, at jeg «ikke helt har skjønt hva Foreningen Retten til en verdig død arbeider for».

Han sier videre at «vår visjon…(er) at alle mennesker kan gå døden i møte med visshet om at det vil åpnes en vei ut av meningsløs lidelse når dette er vårt høyeste ønske».

Jeg tror jeg har skjønt at Kjelstadli og RVD ønsker å unngå store smerter og meningsløs lidelse. Det samme ønsker jeg - og de aller fleste. Slik sett kan vi være enige om målet.

Men jeg tror altså ikke at svaret er aktiv dødshjelp: men smertelindring og behandlings-avslutning. Muligheten for smertelindring blir stadig bedre, og en ser stadig medisinske framskritt på feltet. Behandlingsavslutning ivaretar den enkeltes og de pårørendes behov for å slippe et forlenget dødsleie. For meg blir det et dramatisk skritt å skulle gå aktivt inn for å ta livet av folk.

I sin uttalelse til en NOU-høring, virker det som RVD har noen kriterier som må oppfylles for at en skal få innvilget dødshjelp: ….alvorlig syke mennesker, med store lidelser og/eller hjelpeløshet, mennesker som ser et fortsatt liv uten livskvalitet som totalt meningsløst….

Når en stiller opp slike kriterier – som ikke er så konkrete og avgrensede - må det jo være noen som skal ta imot søknader, vurdere disse – og eventuelt innvilge eller avslå. Hvor selvbestemt blir det da?

Og jeg kan heller ikke fri meg fra hvilket press muligheten for aktiv dødshjelp legger på alle kronisk syke, svekkede, pleietrengende som koster samfunnet store summer. Når du ligger der og vet du «bare er til bry» og du belaster budsjettene – hvor «selvvalgt» blir ønsket om død da?

Erfaringene fra Nederland lover ikke godt. Det som startet med ønsket om å befri døende mennesker fra store smerter, har blitt utvidet til å gjelde stadig yngre mennesker med stadig mer «diffuse» lidelser».

Jeg tror altså svaret må være behandlingsavslutning og smertelindring – satsing på palliativ pleie og omsorg (pleie og omsorg ved livets slutt). Der er jeg også enig med Kjelstadli og RVD. Slik pleie bygges riktignok ut, men det går for langsomt og dekker ikke behovet. Dette vet de ansatte på Sangen Hospice på Hamar mye om.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.