Det er etablert en del myter rundt ACER. Enkelte av disse mytene har blitt gjentatt så mange ganger at de nå presenteres som sannheter, blant annet av Thor Krefting Nissen i svar til meg i HA 5. februar.

«ACER utarbeider lover og regler», hevder Nissen. Her trengs en presisering. ACERs oppgave er å bidra til å utvikle regelverket på området, sørge for at medlemslandene følger den felles energipolitikken, og gi råd og innspill til de nasjonale regulatorene.

Irene Johansens innlegg 1. februar som Thor Krefting Nissen svarte på.

I få tilfeller kan ACER fatte bindende vedtak, men kun dersom et deltakerland ber om det, eller for å hindre langvarige og kostbare konflikter mellom deltakerland. Men dette gjelder ikke for EØS/EFTA-landene. ACER har ingen direkte myndighet overfor EØS-landene ettersom vi ikke er medlem i EU. Denne myndigheten er isteden lagt til EFTAs overvåkningsorgan, som for Norges del kan fatte vedtak rettet mot Norges vassdrags- og energidirektorat.

Videre skriver Nissen at «ACER vil presse Norge til å bygge flere utenlandskabler». Heller ikke dette er riktig. Det vil ikke bygges kabler fra Norge til andre land uten at Norge og det andre landet selv ønsker det.

Nissen gjentar også den tilbakeviste påstanden om at «strømmen vil bli betraktelig dyrere her hjemme». Hvorvidt strømmen faktisk blir dyrere er det uenighet om. Enkelte mener det vil bli litt dyrere i en begrenset tidsperiode, andre hevder det vil være det samme som nå, mens noen, deriblant NHO, tror strømmen kan bli billigere. Dette skyldes energieffektivisering og fordi det produseres stadig mer rimelig vind- og solkraft på kontinentet. Det er uansett bred enighet om at strømmen ikke blir «betraktelig dyrere».

Det EUs tredje energimarkedspakke og ACER derimot vil føre til er økt forsyningssikkerhet og mer stabile strømpriser i Europa, samt økt norsk eksport av klimavennlig, fornybar energi. Det er både god butikk og god klimapolitikk som Norge, Europa og verden for øvrig tjener på.

nestleder i Europabevegelsen

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.