Her er programmet for den som elsker tullball, eller det Nitimen før kalte agurknyheter, med saker som eksempelvis: «Anders jobber målrettet for å befolke himmelen med jærbuer», «Årets sheriff er kåret på Leknes», «Rar dame tok seg inn i bolig og fikk servert Grandiosa av tenåringer», eller «Tore og Anne var fulle turister midt i fontenen: – En av oss tror vi er i Frankrike, den andre tror vi er i Karibia».

– Se her! Hit kommer det inn tusen tips hver dag, sier Ken André Ottesen og peker på egen mobiltelefon.

Artistbyrået Seriøst Firma forteller at Ken André og hans BAdesKen har 380.000 følgere på Instagram. Han reiser land og strand rundt, har førti liveshow i året – og en drøss med eventoppgaver.

Planen nå er premiere på eget tv-show, denne uka. Det er siktet på torsdag 7. september. På ettermiddagen.

Et vesen

Det som startet som en liten idé i 2010/2011, det har vokst seg til en egen business.

– Det er jo blitt så stort, og jeg er jo mer bevisst på hva jeg vil gjøre med det. Det er jo blitt et levende vesen som jeg er satt til å passe på, et vesen som må mates og kjæles med. Og det er jo blitt så mye mer enn en hobby for meg. Nå jobber flere med dette, det er ikke noe jeg bare kan stoppe og så går det bare ut over meg, sier Ken André Ottesen.

Han og Paul Håvard Østby (kjent fra Urbane Totninger) jobber nå i lokalene til Fabelaktiv på Hamar for å forberede de første episodene. Premiere er denne uka.

Kanskje dukker det opp titler fra våre egne lokalaviser: klassikeren «Obama fløy over Hamar til Sverige», eller «Bieber har IKKE landet i Hamar», eller «Ulven hadde tatt færre sauer om de var raskere», eller «Kommer virkelig Tom Cruise til Hamar for å spille inn Mission Impossible?».

Innlandet bidrar

Her er en liten prat med mannen med starwarsnavnet «Ba Des Ken», eller nok er det «BAdesKen», fra den gang Ken Andre Ottesen satt på desken, stedet hvor de jobber, de som publiserer journalistenes artikler, i Bergensavisen (BA). Her er noen raske minutter med Totens Tande P., eller om vi skal dra på litt, til og med Totens Jimmy Fallon, Ken André Ottesen.

– Det er blitt til førti show i året, og vi skal jo til Hamar også denne høsten («BAdesKen: Ja, vi elsker dette landet – et humorshow du ikke har sett maken til!»), 13. oktober. Premiere på dette showet var for to år siden, og jeg skriver jo på nytt for hver plass vi kommer til, sier Ken André.

– Er Hamar Arbeiderblad en god bidragsyter?

– Alltid vært det, det har også OA, GD og Ringsaker Blad. Gode bidragsytere.

– Hvorfor, tenker du?

– En lakonisk tilnærming. Se på politinotiser, det er mye mer overdrivelse andre steder, som i Bergen og i Nord-Norge. Jeg kan gi deg et eksempel: «10 sauegjetere fra Wales og en raufossing i slåsskamp». I Nord-Norge et helt klart avisoppslag. Rundt Mjøsa er det en notis.

Mye gladkrim

– Hvorfor er det slik?

– Ja, hvorfor er det slik? He he. Ja, hvorfor? Her er vi beskjedne, vi skal ikke stikke oss fram, vi ser an …, om vi bør gjøre det. Jeg elsker Aukrust, og det som vises i den dokumentaren, hvor han har skrevet fire sider for å beskrive broren. Kari, kona hans, leser og redigerer. Hun stryker alt. Unntatt en setning: «Broren min leste bøker frivillig». Slik er vi kanskje, innlendingen; vi sier ikke for mye, heller for lite. Og så skjer det mye rart her. Mye gladkrim.

– Gladkrim?

– Noe jeg sjøl har funnet på, det er krim som bare går ut over en sjøl.

– Som?

– Om en drikker seg full og løper nedover gata i bare underbuksa og synger vazelinasanger – og blir hektet for det, he, he, det går ikke utover andre. Det er ikke noe farlig. Men morsomt.

En egen nisje

– Finnes det en Hamar Arbeiderblad-klassiker hos BAdesKen?

– Hamar Arbeiderblad står bak en helt særegen type saker. Disse kom med HAs: «Obama fløy over Hamar». Det ble en egen greie, en egen nisje. Plutselig var det «Bieber fløy over Sunnmøre», mange slike varianter. Nei, det var stas, «Obama fløy …» – og i dette tilfelle så han vel ikke Hamar en gang. Han så Ringsaker og Stange. Hamar så han ikke. Flyet har jo ikke vinduer i gulvet, ha ha.

– Du sa om oss at vi har en lakonisk tilnærming, hva mente du med det?

– Humor og livsmessig. Langs kysten er de mer religiøse, mer brøytende, mer impulsive, livlige. Det er historisk sett en større sjanse for å dø på jobb enn i Innlandet, man drar på jobben på sjøen, og vet ikke om man kommer hjem – mens det er annerledes her i Innlandet. Vi lever et beskyttet, roligere liv. Slik sett har vi ikke, på samme måte, vært nødt til å søke mot religion eller feste som om denne dag kan være den siste. Det tar tid å være totning, ikke sant – og det gjelder vel alle her.

Endetarmen Gjøvikbanen

– Og din egen beste agurk?

– Det var nok som ung, på Gjøvik, da jeg intervjuet en fra Jernbaneverket om Gjøvikbanen. På et eller annet tidspunkt i intervjuet ble Gjøvikbanen, som jo er en endebane, toget går til Gjøvik, ikke lenger, nevnt som en blindtarm – og på trykk kom det: «Gjøvikbanen en endetarm». Allerede på morran ringte de fra Jernbaneverket, rasende. Da var det bare å skrive en rettelse, det sto jo allerede på trykk.

– Og hva sa du?

– Jeg skyldte på desken.

En hyllest til vanlige folk

Men hva er egentlig BAdesKen, med 380.000 følgere på sosiale medier? Og hvorfor lager Ken Andre Ottesen dette, og nå på TV?

– To ting. Det ene er at det er kjempemorsomt, det andre er en reaksjon mot kjendisfokuset i andre TV-programmer. Nå handler jo TV om tjue kjendiser som gjør noe de ikke kan. Og nittinikommani prosent av Norges befolkning er jo ikke kjendiser. Dette er en hyllest til vanlige folk, som har opplevd litt uvanlige ting. Det er morsomme historier fra hverdagslivet i Norge.

– I programmet vårt har vi også reisereportasjer; med morsomme saker med morsomme personer. Jeg har reist hele landet fra sør til nord og møtt mennesker.

«Tips meg om morsomme saker fra lokalavisen din!», heter det hos BAdesKen – og det gjør folk, tusen hver dag, ifølge Ken André Ottesen.

– Hvorfor gidder folk, å bidra, i de enorme mengder de gjør?

– Det er en dugnad. Og: så får folk se hvor fint vi har det, se det fine som skjer. Det er lite klaging i det folk sender inn, og det minner jo om at vi lever det beste liv, i det beste landet.

NB! TV-showet som produseres hos Fabelaktiv i Hamar leveres nå som første sesong – i fjorten uker denne høsten. Det produseres for amedias nitti publikasjoner, blant annet Hamar Arbeiderblad, h-a.no.

Prosjekt- og utviklingssjef Arild Halvorsen tror BAdesKen har et stort potensial – og han snakker da om 200.000 seere eller mer.