I Stange er det 13 partier som stiller liste, og tilsynelatende bare to saker partiene strides om: skal det være skole i distriktene, og hvor høye hus kan man egentlig bygge i Ottestad?

Dette var selvsagt en altfor grov forenkling av debatten, men det er ikke til å stikke under en stol at noen partier stemmer helt likt, og at kanskje noen partier er overflødige. Heldigvis er det en sak som får frem forskjellene blant politikerne, og det er klimasaken.

Så og si alle partiene i Stange har et miljøsvin av en tvillingbror. Det gjør at vi har dobbelt opp med partier i Stange, en grønn versjon og en grå versjon.

Jeg vil selvsagt råde deg til å stemme Miljøpartiet, siden vi er tøffest i klima og miljøspørsmål, men om du av en eller annen grunn ikke har MDG i tanken, vil jeg råde deg til å velge den grønne versjonen av det partiet du har tenkt til å stemme.

Det vil si at jeg oppfordrer til å stemme SV (Nærmiljølista De Grønne) i stedet for Nærmiljølista, og Venstre (Høyre med miljøprofil) i stedet for Høyre. Med SV og Venstre får du den samme politikken på skolestruktur som med de grå tvillingbrødrene, men du får MDG-politikk på kjøpet.

Noe som kanskje er litt overraskende er at jeg faktisk vil råde deg til å stemme Frp, men bare hvis du hadde tenkt til å stemme Norges Demokratene som var inne med et mandat på forrige måling i HA. Det er tross alt bedre med et parti som sier nei til klimapolitikk fordi de ikke liker tiltaket, enn et parti som sier nei til klimapolitikk fordi de benekter klimakrisa. De tre siste eksemplene på tvillinger i Stange politikken er AP og Rødt, SP og Bygdelista, og Pensjonistpartiet og KrF, hvor jeg mener at Rødt, KrF og Bygdelista er hakket mer grønne.

Arbeiderpartiet har sittet med makta i Stange i over 100 år, og det skrikes etter forandring fra alle kanter. Jeg etterlyser også en forandring, men for meg handler det ikke om: rød eller blå, Ottestad eller grender. For meg handler dette valget om grønn eller grå. Jeg vil ha et grønt taktskifte i Stanges klimapolitikk.