(Nidaros): – Det er aldri slik man administrerer sin BankID.

Det sier Hege Steinsland, kommunikasjonssjef hos BankID, til Nidaros når hun blir opplyst om SMS-en som tikket inn på en i Nidaros-redaksjonen sin mobiltelefon i natt.

«[INFO] Vi oppgraderer BankID-appen med forbedret sikkerhetstiltak. Som et resultat har BankID-en din blitt midlertidig blokkert. Oppdater her:» står det i sms-en med medfølgende lenke.

Steinsland sier det er ren svindel og advarer om å følge lenker som tilsynelatende skal komme fra offentlige tjenester.

– Det hjelper nesten ikke å si det lenger, det er så mange svindelforsøk. Er man i tvil, alarmen bør ringe når du får en sms eller en telefon hvor du blir bedt om å oppgi BankID-informasjon.

Nylig meldte Tek at dagens Apple-brukere snart må bytte ut BankID-appen de i dag benytter. Årsaken er at selskapet bak tjenesten fram til i fjor var en del av samme selskap som Vipps, men nå er skilt ut i et eget selskap.

Apple-brukere vil få beskjed direkte i appen når det er på tide å gå fra gammel til ny app, og det vil ikke komme en sms med lenke, påpeker kommunikasjonssjefen.

– Det er veldig mye svindel med sterke merkevarer som politiet, BankID, Posten og andre offentlige tjenester. Svindlerne forsøker å stresse deg, som når «politiet» ringer og påpeker at det haster. Svindlerne utnytter tillitsrollen, men politiet vil aldri ringe å be om konto- eller BankID-informasjon. Da er det bare å si «hade» og slenge på, sier Steinsland og fortsetter:

– Det som skjer når du klikker på en lenke eller gir ut informasjon over telefonen, er at de sitter i andre enden og tømmer bankkontoen din. Det viktigste er at du er skeptisk, og benytter de offisielle nettsidene eller portalene som du er kjent med, og sjekker.

Det viktigste rådet fra kommunikasjonssjefen når slike SMS-er tikker inn er:

– Ta det rolig, det er aldri noe som haster. Pust med magen. Er du urolig for at noe har skjedd med pengene dine, så logg deg inn på kontoen din og sjekk, eller ta direkte kontakt med banken.

Politiet mottok drøyt 27.600 anmeldelser på statistikktypen «økonomi» i 2022, mot i overkant av 24.100 året før, skrev Økokrim i en pressemelding tidligere i februar.

Økningen skyldes flere registrerte anmeldelser på bedrageri. I 2022 anmeldte rekordhøye 23.100 personer bedrageri, mot nærmere 19.000 året før, en økning på over 20 prosent.

De fleste av bedragerisakene gjelder digital svindel, som ifølge Økokrim skyldes at vi i større grad lever livene våre på nett.

Politiet oppretter nå en egen bedragerienhet underlagt Økokrim for å øke innsatsen med å forebygge og bekjempe bedragerier.