VG gir terningkast 5. Dagbladet gir terningkast 4, HA rose Øystein Sund opp i skyene. "Året det var så bratt" fikk strålende mottagelse hos alle i går kveld.

LES: Energisk Sunde
LES: Til Sundes pris

«Det året det var så bratt», basert på Øystein Sundes viser, er Teater Innlandets første forestilling i Kulturhuset etter den offisielle åpningen, og den første teateroppsetningen i Kirsten Flagstad-salen. Det var duket for en festkveld, og det ble en av det festligst mulige slaget.
Teater Innlandet har valgt et rikelig knippe av Øystein Sundes sanger - det er nærmere 40 av dem, og et ensemble med fem energisk glitrende skuespillere skaper noen fantastisk artige framføringer av dem. Det er ingen gjennomgående handling i forestillingen, men en vag ramme som antyder at det er livet som passerer revy. Og her framstår de på rekke og rad, ale de merkelige framtoningene som gjennom over 40 år har befolket Øystein Sundes univers. Det er noen utrolig skrudde skruer blant dem, men ikke verre enn at det de melder er både gjenkjennelig og kan være betenkelig allment.
Så selv om det er en forestilling uten egentlig dialog, men kun med sanger, er det en historie som fortelles. Og den handler om ikke noe mindre enn livet som vi lever, og som vi gjør så godt vi kan til å finne ut av.

Fargelagt

Regissør Trond Lie har selv bemerket at Sunde skriver i fantastiske bilder, men at han likevel ikke har motstått fristelsen til å fargelegge dem. Der Sunde tar det ut så det holder, tar Teater Innlandet det enda et hakk videre.
Og det er dristig, men det fungerer til de grader. Det er blitt en forrykende vill forestilling, uten et dødpunkt, hektisk og heseblesende, men også med stillferdige glimt, og med noen aldeles uforglemmelige typer som passerer.
Samtidig viser forestillingen hvilken framifrå dyktig visedikter Øystein Sunde er. For ved at sangene framføres i nye og høyst sprudlende versjoner, oppleves også tekstene på nye måter. Sunde framstår som en yngre slektning av Vidar Sandbeck, men også av Kjell Aukrust, for Sundes verden er ikke mindre hemningsløs enn Flåklypa-universet.
Det er første gang Sundes viser settes på scenen på denne måten, og Teater Innlandet har forvaltet en herlig sangskatt på beste måte. Det er blitt en strålende hyllest til Sundes verden, og kanskje har storheten i dette stoffet aldri framstått så tydelig som her.
 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00