750 lesere deltok i den uhøytidelige konkurransen i romjula 2021, og Bjørn Fredriksberg var én av tre som klarte å spå riktig på 24 av totalt 30 spørsmål. Etter en trekning var det nettopp han som dro av gårde med premien, en Ipad.

– Nå har jeg et mål om å bruke iPad på noter. Det er fryktelig tungvint å printe ut noter når jeg i stedet kan se dem på iPaden. Nå trengs det bare litt konsulenthjelp så må jeg vel klare det, sier han og ler.

Har opplevd mye

Og det er blitt mange noter i årenes løp. Bjørn lærte seg å spille gitar på et gitarkurs i femte klasse. Søskenbarnet hans, Olav Fredriksberg, ledet en trio med trekkspill, bass og gitar, og Bjørn var bare 15 år da han ble overtalt til å lære seg å spille bass fordi bassisten i trioen måtte gi seg.

Han husker fremdeles den første spillejobben – en jobb på kooperativen på Olrud som ga 50 kroner i inntekt! Siden er det blitt bass.

Med bassen ble han og Hedmarksekstetten norgesmestre i gammaldans på Titanofestivalen i 1985, han har i 10–15 år vært med blant musikerne som kompet på en festival i Jydrup i Danmark, han har spilt sammen med flere av de store trekkspillnavnene her i landet. Her lokalt har han i mange år vært med i juleforestillingen Lussi, og i disse dager er han klar for nye spillejobber sammen med Løten Storband.

– Der er det mange noter å holde orden på. Det blir godt å kunne bruke Ipad til det i stedet, sier Bjørn Fredriksberg.

Bommet på sport

Han har sendt inn svar på «Hva tror du»- konkurransen i flere år, men har, som de fleste andre, glemt hva han svarte da året var over. Bjørn hadde ikke tro på at Ilseng fengsel skulle bli bygget ut, og det var han slett ikke alene om. Han var også sikker på at det ville bli nedleggelser i skolen i Stange, men det ble det ikke i 2022. Og Bjørn trodde, som mange andre, at det skulle bli et forpliktende politisk vedtak om å bygge ny interkommunal legevakt på Åkershagan. Det ble det ikke.

Han klarte heller ikke å spå at Storhamars håndballjenter skulle klare å ta seg videre fra gruppespillet i EHF-cupen.

– Jeg er jo sportsidiot og pleier å være veldig positiv til håndballjentene, men den klarte jeg ikke, er hans kommentar.

Bjørn trodde heller ikke at mengden av restavfall fra husholdninger på Hedmarken skulle gå ned i første halvår, men det gjorde det altså. Han bommet også på at biskop Solveig Fiskes etterfølger ikke ble ei kvinne.

Men med 24 riktige svar, og med flaks i trekningen i tillegg, ble det ny Ipad på vangsokningen som de siste 20 årene har bodd i Brumunddal.

Et vanskelig år

2022 skulle vise seg å bli et vanskelig år å spå. Etter de tre som klarte 24 riktige svar, var det seks personer som klarte 23 riktige. Åtte klarte 22 riktige svar, men gjennomsnittet lå på 16 riktige svar på de 30 spørsmålene.

Og det spørsmålet de fleste bommet på var om Oslo fengsel ville bli erstatte med et utbygget Ilseng fengsel. Hele 86 prosent av dem som svarte digitalt hadde liten tro på det. Men så var det altså de 14 prosentene som svarte ja som fikk riktig svar.

Av svarene går det også fram at ganske mange, 63 prosent av digitale innsenderne, trodde at det skulle bli legesenter i Løten meieri. Slik ble det ikke. Det ble heller ikke skolenedleggelser i Stange i 2022, slik hele 81 prosent av innsenderne trodde. Og selv om 72 prosent av innsenderne trodde at det skulle bli fattet et forpliktende politisk vedtak om en felles legevakt på Åkershagan så vet vi nå at det ikke ble slik.

Derimot var det hele 71 prosent som hadde ståltro på at HamKam skulle klare seg i elitedivisjonen. På den andre siden var det hele 75 prosent som var sikre på at Dalas fotballgutter ikke kom til å rykke opp i andre divisjon, og det viste seg at de fikk rett.