Lørdag arrangeres det klesbyttedager landet over. I Løten arrangeres det for første gang, og interessen er stor.
Lørdag er det igjen duket for «Den store klesbyttedagen», et arrangement i regi av Naturvernforbundet. Hensikten er å bidra til at klær som ikke er i bruk kan skifte hender, og på den måten få et nytt liv.
Konseptet er enkelt; folk leverer inn hele og rene klær de ikke lenger trenger, og får lapper tilbake. De kan så brukes til å «kjøpe» andre plagg.
Nordmenn er storforbrukere av klær og langt fra alt vi eier blir brukt til det er utslitt. Ifølge en studie fra SIFO fra 2016, har vi i gjennomsnitt 359 plagg hver, og i gjennomsnitt anskaffer nordmenn seg 23,5 plagg i året.
Arrangementsoversikten viser to arrangementer på Hedmarken. I Løten blir det «klesbonanza» på ungdomsskolen.
Løtens rimelig ferske lokallag for miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender arrangerer kommunens første klesbyttedag i år, i samarbeid med nærstasjonen og husflidslaget.
Frivillige har tatt imot klær to dager i forkant, men det er også mulig å levere før byttingen starter på selve dagen, forteller Emilie Westli Andersen. Klærne som leveres inn må være rene og hele.
– Jeg har ikke telt opp, men det har kommet inn en del klær allerede. Det er nok flere hundre klesplagg, så det lover godt. Vi håper jo at folk kommer, det er en fin mulighet til å få noe nytt med god samvittighet.
Hun påpeker at man ikke må ha levert inn plagg for å ta turen. Skulle man finne noe som trenger tilpasning, vil det være mulighet for bistand fra husflidslagets kyndige medlemmer.
I Stange arrangeres det klesbyttedag på Sole, i regi av husflidslaget. Der drar de i gang allerede klokka 10 på formiddagen. Også der vil det bli muligheter for hjelp med reparasjoner, samt muligheter for å få gode råd og veiledning av husflidslagets medlemmer.
På Hamar Katedralskole blir det også arrangert klesbyttedag for elevene 5. og 6. april.
