• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
obos-ligaen

nyhetene fra Hedmarken

  • eAvis
  • Debatt
  • Døde
  • Unge
Meny
  • Nyheter
    • Siste nytt
    • Hamar
    • Stange
    • Ringsaker
    • Løten
    • Siste nytt
    • Tips oss
    • Koronaviruset
    • Her bor vi
  • Sport
    • Sport Direkte!
    • Storhamar håndball
    • Storhamar hockey
    • HamKam
    • 3.divisjon
    • Fart
    • Puckpodden
    • Stolthet & ære
  • Podcaster
  • Kultur
    • Film
    • Musikk
    • Bøker
    • HA-Quiz
    • Mat
    • Øl
    • Vin
    • HA-fisken
    • Tavla
  • Debatt
    • God dag
    • Leder
    • Kommentar
    • Send inn debattinnlegg
  • Arkiv
  • Tavla
    • Se arrangementer
    • Send inn arrangement
  • Navn
    • Se hilsener
    • Send inn hilsen
  • HATV
  • eAvis
  • HA-bloggen
Logg inn
  • Bli abonnent
  • Min side
  • Send inn…
  • Tips oss
  • Annonsere
  • Ansatte redaksjonen
  • HAMAR ARBEIDERBLAD SØKER SOMMERVIKARER
  • Eiendom
  • Stilling
  • Digitalt varehus
  • Bransjeguiden24
  • Kundesenter
Leder
3 minutter lesetid

Fra sommerlig folkeprodukt til kostbar vare i kun de mest eksklusive butikkene?

JORDBÆR: Stadig færre produsenter. FOTO: Frank Brandsås
Leder
Publisert: 14 juli, 2022 17:00
Oppdatert: 14 juli, 2022 15:13

En gang var jordbæra ei stor næring på Hedmarken.

Vi hadde en egen jordbærfestival som trakk tusener til seg. Det var høytid da den lokalproduserte jordbæra endelig sto i butikker og salgsboder langs vegene.

Nå er det bare 15 produsenter igjen i gamle Hedmark fylke. For bare få år siden var de over 50. Jordbærprodusentene er en utdøende rase.

Årsaksbildet er sammensatt. Å produsere jordbær er jordbruk på øverste hylle når det kommer til risikonivå. Vær og sykdom er risikofaktorer. Dessuten skal bærene plukkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk ungdom har for lengst forlatt jordbæråkrene, og østeuropeerne har – heldigvis – opplevd vekst og økt levestandard i sine hjemland, så de kommer heller ikke så mange som de gjorde før.

Så hva vil nå skje med den tradisjonsrike norske jordbæra? Går den fra å være et sommerlig folkeprodukt til å bli et kostbart innslag i kun de mest eksklusive butikker?

Priser på 50, 60 og 70 kroner for ei kurv ville vært utenkelige for bare for år siden. Akkurat som drivstoffpriser på 25 kroner literen.

Men det er hva jordbæra koster der ute nå.

Dessverre tror vi at høyere priser på bæra kan være med på å gjøre at mange nordmenn velger den bort, om den er aldri så god.

Samtidig må vi som er forbrukere ha dette helt klart for oss: den kostnadsøkningen vi som privatpersoner opplever, opplever også jordbærprodusentene.

Traktordiesel er dyrt, strøm er dyrt, de som plukker bæra skal ha ei anstendig lønn og gode arbeidsvilkår.
Ikke minst det siste er viktig.

Summen av alt dette er at jordbæra har sin pris. Og den er det vi forbrukere som betaler.

Jammen hadde det vært trist om vi sto der en sommer med kun importert jordbær.

Tips: tips@h-a.no
Telefon: 62 51 95 00
Kontakt oss: red@h-a.no

Sjefredaktør: Katrine Strøm
Digitalredaktør: Jan Morten Frengstad
Nyhetsredaktør: Rune Steen Hansen
Debattleder: Trond Svendsen
Fotosjef: Trond Lillebo


Kundeservice: Bestill abonnement // Omadressering // HA-kortet // Reklamasjon eller klager
Samtykke // Personvernerklæring // Om informasjonskapsler // Vilkår
Annonsér i HA: Bedrift / Privat
Logg inn på: eAvis // Mitt abonnement

Hamar Arbeiderblad © 2022 · Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media - hamarmedia.no

Personvern og cookies

Hamar Arbeiderblad er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene du ser og bruker.

Vil du endre dine innstillinger for kontakt? Her finner du dine samtykker

Les mer

Dine kundedata

brukes av oss til å kontakte deg med viktig informasjon.

En feil har oppstått.