Klagene er en studie verdt.
Studiestart nærmer seg, og allerede før første utbetaling fra Lånekassa er på konto, er studentorganisasjonene klare til å gå opp til muntlig i personlig økonomi. De flagger skyhøye forventninger til det kommende statsbudsjettet.
I likhet med alle andre har studentene som gruppe kjent det stramme stadig mer rundt lommeboka de siste årene. Men i motsetning til arbeidstakere, har ikke kompensasjonene stått i kø etter hvert som krise har avløst krise.
Studenter med bijobb fikk for eksempel sin koronastøtte utformet som et tilbud om mer lån, i stedet for rett til dagpenger.
Og selv om beløpet til utbetaling er økt, og studenter uten strøm inkludert i husleia ble tilbudt 3.000 kroner i strømstipend dette vårsemesteret, tærer det naturligvis på motivasjonen når prisveksten jafser av mat- og bobudsjett.
Dessverre står studentene igjen i fare for å drukne i at «alle» har fått det verre. Regjeringen ved statsråd for høyere utdanning Ola Borten Moe (Sp), en rød klut for nye og gamle akademikere, har ingen ambisjon om å kjøpe seg popularitet hos dem han styrer rammene til i høst (heller).
Signalene er at det fortsatt er forventet prisvekst som skal styre justering av studiestøtte, i stedet for å lime utviklingen til grunnbeløpet i folketrygden (G). I 1994 tilsvarte støtten 1,6 G, men siden har studentenes kjøpekraftbare sunket. Ifølge Norsk studentorganisasjon får fulltidsstudenter nå utbetalt tilsvarende 1,2 G.
SV har denne uka lovet at de går i budsjettforhandlinger med 1,5 G som mål. Det er hårete, men kan argumenteres for, dersom man sammenligner norske studenters behov for bijobb og foreldrestøtte med dem i andre land.
I Hurdal lovte regjeringen å øke studentenes kjøpekraft. Et mål som strekker seg høyt, men som så langt har vist seg å være tilsvarende bredt. Dette kan tydeligvis løses på flere måter. En av tolkningene er det vil frigjøre kjøpekraft på sikt i seg selv ved å bygge flere studentboliger.
Men det råder fullstendig uenighet mellom Studentsamskipnadene eller staten om hvem som skal se til at dette blir gjennomført.
I mellomtiden øker forskjellene.