• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
obos-ligaen

nyhetene fra Hedmarken

  • eAvis
  • Debatt
  • Døde
  • Unge
Meny
  • Nyheter
    • Siste nytt
    • Hamar
    • Stange
    • Ringsaker
    • Løten
    • Siste nytt
    • Tips oss
    • Koronaviruset
    • Her bor vi
  • Sport
    • Sport Direkte!
    • Storhamar håndball
    • Storhamar hockey
    • HamKam
    • 3.divisjon
    • Fart
    • Puckpodden
    • Stolthet & ære
  • Podcaster
  • Kultur
    • Film
    • Musikk
    • Bøker
    • HA-Quiz
    • Mat
    • Øl
    • Vin
    • HA-fisken
    • Tavla
  • Debatt
    • God dag
    • Leder
    • Kommentar
    • Send inn debattinnlegg
  • Arkiv
  • Tavla
    • Se arrangementer
    • Send inn arrangement
  • Navn
    • Se hilsener
    • Send inn hilsen
  • HATV
  • eAvis
  • HA-bloggen
Logg inn
  • Bli abonnent
  • Min side
  • Send inn…
  • Tips oss
  • Annonsere
  • Ansatte redaksjonen
  • HAMAR ARBEIDERBLAD SØKER SOMMERVIKARER
  • Eiendom
  • Stilling
  • Digitalt varehus
  • Bransjeguiden24
  • Kundesenter
Nyheter
4 minutter lesetid

Er du usikker på hvordan du kan gjøre julemiddagen komplett? Ikke gå i denne fella!

SULTNE: Ribbe hører med i jula. Her er tipsene for å finne den beste ribba.
Henrik Langgård
Journalist 41631987
Publisert: 20 desember, 2021 21:55
Oppdatert: 20 desember, 2021 19:34

Langtidsstekt? Kortidsstekt? Sprø svor eller ikke – ribbesaus eller ribbefett? Her er rådene for å unngå ribbefella.

Dersom du skal spise ribbe på julekvelden er det flere ting du bør se etter når du handler.

Ribbestykket du velger har nemlig mye å si for om resultatet blir slik som du ønsker.

Jakten på den sprø svoren starter allerede før du har kommet fram til kassa.

Les også: «Når årets ribbe skal testes i avisene handler det kun om smak og pris. Ikke hvilken pris grisen må betale»

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange vil ikke ha så mye fett på ribba, men dét er «ribbefelle» nummer én. Det er nemlig lurt at ribba du kjøper ikke er for mager. Fettet under svoren er med på å gjøre at svoren «popper» og at du får skikkelig sprø svor. Kjøp derfor en ribbe med godt fettlag under svoren – gjerne én cm, så sikrer du sprø svor, og kan eventuelt skjære bort fettet du ikke vil ha etter steking, forteller Anette Fjelleng Hansen, matfaglig ekspert i MatPrat i en pressemelding.

Fjelleng Hansen forteller også at kjøttets marmorering er viktig å se på.

– Når kjøttet er godt marmorert, da blir det også ekstra saftig. Og, en ekstra saftig ribbe vil vi jo ha. Så se etter en ribbe der små, hvite striper av fett er jevnt fordelt i kjøttet, for det er sånn du ser etter god marmorering.

Fersk eller fryst?

Når man kjøper ribbe kan man stort sett velge om man vil ha en fersk eller en fryst ribbe, men har det noe å si?

– Ribba du finner i frysedisken er fryst inn raskt rett etter skjæring. Det tar bedre vare på kvaliteten på ribba enn om du fryser inn fersk ribbe selv, sier Fjelleng Hansen.

Ifølge eksperten har det ingenting å si for resultatet.

– De samme tipsene gjelder her. Finn en ribbe med godt fettlag også i frysedisken. Tin ribba sakte i kjøleskapet, så holder den på mest mulig væske. Og husk å krydre godt. Saltet er også med på å gjøre svoren sprø, forteller hun.

Les også: Forsinkede gaveartikler, en truende ribbekrise og hamstring av julebrussaft

Importribbe

I år er det mangel på norske ribber. Det fører til at en del av ribbene som er å få kjøpt i butikken er importert fra utlandet.

– Hvis du ønsker å kjøpe norsk ribbe, bør du se etter opprinnelsesmerkingen på emballasjen. Det er også mulig å spørre de som jobber i butikken etter norsk ribbe. Da vet du at du kjøper en ribbe fra den norske bonden, og støtter norske arbeidsplasser, et landbruk med mindre antibiotika og strenge krav til dyrevelferd, sier Fjelleng Hansen.

Tips: tips@h-a.no
Telefon: 62 51 95 00
Kontakt oss: red@h-a.no

Sjefredaktør: Katrine Strøm
Digitalredaktør: Jan Morten Frengstad
Nyhetsredaktør: Rune Steen Hansen
Debattleder: Trond Svendsen
Fotosjef: Trond Lillebo


Kundeservice: Bestill abonnement // Omadressering // HA-kortet // Reklamasjon eller klager
Samtykke // Personvernerklæring // Om informasjonskapsler // Vilkår
Annonsér i HA: Bedrift / Privat
Logg inn på: eAvis // Mitt abonnement

Hamar Arbeiderblad © 2022 · Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media - hamarmedia.no

Personvern og cookies

Hamar Arbeiderblad er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene du ser og bruker.

Vil du endre dine innstillinger for kontakt? Her finner du dine samtykker

Les mer

Dine kundedata

brukes av oss til å kontakte deg med viktig informasjon.

En feil har oppstått.