Langtidsstekt? Kortidsstekt? Sprø svor eller ikke – ribbesaus eller ribbefett? Her er rådene for å unngå ribbefella.
Dersom du skal spise ribbe på julekvelden er det flere ting du bør se etter når du handler.
Ribbestykket du velger har nemlig mye å si for om resultatet blir slik som du ønsker.
Jakten på den sprø svoren starter allerede før du har kommet fram til kassa.
Les også: «Når årets ribbe skal testes i avisene handler det kun om smak og pris. Ikke hvilken pris grisen må betale»
– Mange vil ikke ha så mye fett på ribba, men dét er «ribbefelle» nummer én. Det er nemlig lurt at ribba du kjøper ikke er for mager. Fettet under svoren er med på å gjøre at svoren «popper» og at du får skikkelig sprø svor. Kjøp derfor en ribbe med godt fettlag under svoren – gjerne én cm, så sikrer du sprø svor, og kan eventuelt skjære bort fettet du ikke vil ha etter steking, forteller Anette Fjelleng Hansen, matfaglig ekspert i MatPrat i en pressemelding.
Fjelleng Hansen forteller også at kjøttets marmorering er viktig å se på.
– Når kjøttet er godt marmorert, da blir det også ekstra saftig. Og, en ekstra saftig ribbe vil vi jo ha. Så se etter en ribbe der små, hvite striper av fett er jevnt fordelt i kjøttet, for det er sånn du ser etter god marmorering.
Fersk eller fryst?
Når man kjøper ribbe kan man stort sett velge om man vil ha en fersk eller en fryst ribbe, men har det noe å si?
– Ribba du finner i frysedisken er fryst inn raskt rett etter skjæring. Det tar bedre vare på kvaliteten på ribba enn om du fryser inn fersk ribbe selv, sier Fjelleng Hansen.
Ifølge eksperten har det ingenting å si for resultatet.
– De samme tipsene gjelder her. Finn en ribbe med godt fettlag også i frysedisken. Tin ribba sakte i kjøleskapet, så holder den på mest mulig væske. Og husk å krydre godt. Saltet er også med på å gjøre svoren sprø, forteller hun.
Les også: Forsinkede gaveartikler, en truende ribbekrise og hamstring av julebrussaft
Importribbe
I år er det mangel på norske ribber. Det fører til at en del av ribbene som er å få kjøpt i butikken er importert fra utlandet.
– Hvis du ønsker å kjøpe norsk ribbe, bør du se etter opprinnelsesmerkingen på emballasjen. Det er også mulig å spørre de som jobber i butikken etter norsk ribbe. Da vet du at du kjøper en ribbe fra den norske bonden, og støtter norske arbeidsplasser, et landbruk med mindre antibiotika og strenge krav til dyrevelferd, sier Fjelleng Hansen.