22. juli er og vil alltid være en dato som forandret Norge og måten vårt samfunn så på trusselen som høyreekstremt tankegods er.
Likevel har tiåret som har gått vist at vi fortsatt har en vei å gå – og mye å lære – før vi kan anse oss for å være rehabilitert og rustet for lignende trusler.
Ikke minst vet vi hvor reelle de fremdeles er, sist demonstrert ved Philip Manshaus’ drap på sin adopterte søster og terroranslaget mot Al-Noor-moskeen i 2019.
Derfor skylder vi en stor takk til alle dem som under tiårsmarkeringene har stukket frem hodet og ansvarliggjort myndigheter, medier og medmennesker.
Med store personlige omkostninger har deres møysommelige rekonstruksjon og detaljerte formidling flyttet etablerte oppfatninger av hvordan vi som fellesskap balanserer idealet om ytringsfrihet opp mot hat og rasisme.
Flere overlevende måtte uriktig bære et ekstra ansvar for å gi andre ytringsrom.
At store medier går i seg selv og beklager, slik Dagens Næringsliv gjorde tirsdag, er bra og til ettertanke.
Oppfølgingen som ble lovet ofre, pårørende og etterlatte har hatt store mangler – og variert for mye fra kommune til kommune. Støttegruppa har vokst og hatt langt mer å befatte seg med enn krangler om minnesmerker, som man kan ha trodd ut ifra hva som er gitt spalteplass og sendetid.
I HA-redaksjonen har flere vært tett på ofrene for Anders Behring Breiviks grusomme handlinger, både i 2011 og i de ti årene som har gått. Det er journalister og ledere som alltid vil være preget av det de er blitt fortalt og som de selv har observert.
Grethe Mikaelsen og Steen-Morten Johansen beskriver godt og gripende hvordan det var å være til stede midt i de mange berørtes aller største krise. Elise Dalby har delt hvordan hun ble frarøvet storebroren Andreas på Utøya, og deretter også pappaen hun lente seg på i sorgen.
I dekningen av den selsomme tiårsdagen har vi valgt å la yngre og ferskere journalister sortere inntrykk og snakke med involverte.
Vi tror deres blikk kan bidra til å forklare traumer og problemstillinger vi på langt nær er ferdige med, til nye generasjoner.