Det er all grunn til å heie på at brumunddalbedriften og NRK sammen kan få snøballer til å rulle.
Sløsesjokket er den fengende tittelen på NRKs første forbrukerserie i det nye året.
Statskanalen skapte både oppmerksomhet og konkrete endringer med forgjengeren Matsjokket, der de tok for seg omfanget av spiselig mat som systematisk vrakes, dumpes og kastes i det skjulte i Norge. Det er all grunn til å heie på at redaksjonen igjen kan få snøballer til å rulle.
En av dem som allerede har latt seg sjokkere av hvor mye vi i rike Norge kaster i stedet for å reparere, er Tom Grønvold fra Brumunddal, som seerne og elbilentusiast Jan Thomas møter i første program.
LES OGSÅ: Millionene renner inn: – Et marked vi egentlig ikke visste at eksisterte
Mens vi snakker om det grønne skiftet og øser ut skattepenger for å subsidiere klimavennlige og elektriske alternativer, håndterer Tom og hans folk på Grønvold Bildemontering daglig det som er baksiden av den rause tilgangen vi har fått til å skifte ut fossilbilen.
Hver tredje elbil han får inn kunne vært reparert, mener Tom Grønvold. Som HA tidligere har skrevet gjør han gull av grønn politikk ved å redde brukbare deler før nesten nye elbiler går i pressa.
Avansert elektronikk og sikkerhetsrisiko gjør at norsk bilbransje vegrer seg mot å forplikte seg til å reparere mer med bruktdeler.
Når forsikringsselskap og skadeverksted har bestemt at en bil skal kondemneres, er det nemlig ikke noe alternativ å reparere den, selv om Grønvold og NRK viser at det kan gjøres både lønnsomt og miljøvennlig med brukte deler.
Men så enkelt er det ikke.
Avansert elektronikk og sikkerhetsrisiko gjør at norsk bilbransje vegrer seg mot å forplikte seg til å reparere mer med bruktdeler.
Selv om Norge er best i verden på gjenvinning av biler, finnes det et stort potensial i å følge Toms bærende tanke om et gjenbruk er bedre. Dersom du ikke tvinges til å kaste noe, er gjenbruk nemlig mye mindre ressurskrevende enn gjenvinning.
LES OGSÅ: Tesla-kirkegården i Brumunddal
Utslippene vi sparer gjennom å gi elbilfordeler blir fort spist opp hvis vi ikke greier å reparere og få dem tilbake på veien ved en lett kræsj eller alvorlig ripe.
60 prosent av biler solgt i Norge i høst var en ny elbil. Der er vi verdensledende. Men å forlenge levetiden på dyre deler gjennom gjenbruk, er bilopphoggeriet i Brumunddal bedre på enn Norge. Å få noe til å vare lengst mulig er det beste for miljøet.