Motivene vikarierer i vaksinedebatten.
Flere faser underveis i pandemien vil garantert bli pensum på både statsvitenskap, helseledelse og filosofi for kommende generasjoner. For hvem vinner fram i de mange små og store dilemmaene som dukker opp underveis i bekjempelsen, med hvilken agenda? Og diskuterer vi egentlig det samme?
Debatten om stortingspolitikernes plass i vaksinekøen føyer seg inn i rekka.
500 vaksinedoser skal onsdag og torsdag tilbys folk i regjeringen, på Stortinget, i Høyesterett, Helsedirektoratet og FHI, organene som leder og koordinerer håndteringen av koronaviruset.
Fra det det øyeblikk regjeringens beslutning om å vaksinere «samfunnskritisk nøkkelpersonell» ble kjent, blusset glørne som har ulmet jevnt blant folk i førstelinja opp. Lærere, barnehageansatte og politi som i hele perioden har måttet leve med smitterisiko hver eneste dag på jobb, har ikke fått gjennomslag for sitt krav om å bli prioritert som gruppe. Så langt har kun helsepersonell fått gå foran kommunal kø i kraft av sin rolle.
Fortsatt jobber hver dag folk – som ennå ikke har fått første dose – med syke barn og voksne, og først denne uka er det åpnet for at vikarene som trengs for å holde helsevesenet i gang i sommerferien, får tilbud om vaksine.
– Det handler om å ivareta viktige funksjoner for Norge, sier justisminister Monica Mæland (H) til NTB. Hennes begrunnelse handler altså om sikkerhet og beredskap.
– Vi ønsker å sikre at demokratiet og samfunnet fungerer i den videre pandemi-håndteringen, sier statsminister Erna Solberg (H) til TV 2.
Hennes tidligere rådgiver, nå First House-partner Sigbjørn Aanes, utdyper demokratibegrunnelsen i VG med å peke på at flere i regjeringen allerede er vaksinert. Om ikke opposisjonspolitikerne får like vilkår i valgkampen, kan det svekke mulighetene til å reise ut og treffe folk, sier han, og tar til orde for at enda flere politikere vaksineres.
Ironisk nok: At valgkampen allerede er i gang, vises nettopp ved at flere av de mest toneangivende utfordrerne til den sittende regjeringen takker nei.
Og når selv helseminister Bent Høie (H) tirsdag takker nei, faller også sikkerhetsargumentet. Dette er politikk.