Fredag la regjeringen fram sin omstridte rusreform for Stortinget.
Blir den vedtatt, kan du bli tatt med et par gram kokain eller 10 gram hasj i lommen uten å bli straffet for det.
Politikerne, og da med det liberale sperregrensepartiet Venstre i spissen, ønsker å vri ruspolitikken fra straff til hjelp.
Reformen er omstridt. Regjeringspartiet KrF er mot reformen de sendte fra seg fredag, og håper Stortinget vil justere den.
Det er velkjent at det i politiet er mange kritiske røster som mener det man nå gjør egentlig er å legalisere mindre mengder narkotika.
LES OGSÅ: Rusreformen: Mindre mengder narkotika skal ikke lenger straffes
Blir en person tatt på gata med to gram heroin, så skal det etter regjeringens reformforslag fortsatt være ulovlig – men ikke straffbart.
Vi tror det kan være klokt å tenke nytt i narkotikapolitikken.
At mange som havner utpå er mer i behov av hjelp enn av bøter, fengsel og svertet rulleblad framstår som åpenbart.
Samtidig må man være klar over at det er nettopp ved å ta også de små brukerne at politiet avdekker nye unge på tur inn i misbruk.
På Hedmarken finnes det flere gode eksempler på at tidlig avdekking av rusbruk har fått ungdom over på de mye omtalte «tissekontraktene» med politiet.
Og det vet man har hjulpet flere ut i en tidlig fase.
Det er også slik politiet kan skaffe seg informasjon om narkotikanettverk og større bakmenn. Som man fortsatt vil ta.
Generelt mener vi det kan være fornuftig å ha større fokus på å hjelpe enn å straffe i narkotikapolitikken.
Men om Stortinget vedtar nettopp det – enten det nå blir i tråd med regjeringens forslag eller i en mer moderert variant – så må politikerne samtidig være svært klar over hvilken dør det er de åpner ved å i praksis bortimot legalisere besittelse av små mengder narkotika.
Personer skal blant annet kunne pålegges å møte til en kommunal rådgiver om de blir tatt med små mengder.
Intensjonen kan være god som gull, men for at dette ikke skal ende opp som en naiv sniklegalisering av narkotiske stoffer, så vil det kreve en helt annen ressursbruk fra det offentlige enn det vi ser i dag.