Forskning er spennende greier, og det fine med forskning er at det kan utøves på mange plan.
Fra de enkle kjøkkenbenkforsøkene i hjemmet (også kalt matlaging), til større studier med fine navn og mange involverte deltakere, gjerne i flere land.
Det kjente og velrenommerte universitetet Harvard har forsket på pandemien og hva den gjør med oss. Jeg tipper at de ikke er først ute, men definitivt ikke sist heller. Her ligger det materiale nok til år med avhandlinger og publiseringer, og ved Harvard har de nå lagt lista.
I en studie de har gjort sammen med American Psychological Association har de spurt over 100.000 mennesker i 55 forskjellige land om hvordan deres personlighet har påvirket dem under pandemien, og kommet til følgende konklusjon:
De som trives best hjemme i huset sitt med en bok, og helst unngår sosiale sammenkomster har taklet isolasjonen bedre enn de som ikke fungerer som menneske uten å ha masse folk tett innpå seg til enhver tid.
I samme kategori forskning kan jeg selv vise til flere oppsiktsvekkende konklusjoner, men med langt mer beskjeden ressursbruk enn den nevnte studien. Jeg har for eksempel i et av mine kjøkkenbenkforsøk funnet ut hva som skjer med en bit kjøtt, ost eller hvasomhelst som detter på golvet hvis alle mine tre hunder er i nærheten.
Du vil kanskje ikke gjette, så jeg kan like godt røpe det: Det blir borte! som dugg for solen.
En kollega jeg nevnte disse forskningsresultatene for, kunne fortelle at folk som spiser mye kjøper mer mat enn dem som spiser lite. Jeg vet ikke hvor mange personer han har spurt eller om dette er et fenomen som opptrer globalt eller bare lokalt, men har ingen grunn til å tvile på konklusjonen.
Kan noen være så snill å lokke igjen den døra …?