Finværet gjør at grill-lysten og skogbrannfaren øker. – Hvert år ser vi at uforsiktig bruk av grill og ild fører til gress-, skog- og husbrann, sier brannekspert.
Det er meldt knallvær over store deler av Sør-Norge denne uken, og flere steder kan man oppleve sommertemperaturer på 20 grader.
– Kombinasjonen varmt vær og glede over en forsiktig gjenåpning av samfunnet må ikke gå for langt. Vær forsiktig med bruk av engangsgriller, sigarettsneiper og annen ild, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.
LES OGSÅ: Gressbrann i Brøttum antent av sigarettsneip
Skogbrannfaren øker
Meteorologisk institutt melder om stor skogbrannfare flere steder i Viken, Innlandet, Agder, samt Vestfold og Telemark utover i uken.
– Husk at det er generelt forbud mot å gjøre opp ild i skog og mark fra 15. april til 15. september. Slik er det hvert år, sier Øren.
Det skal ikke mye til for å starte en brann.
– Dessverre er det mange som tar unødvendige sjanser. De vanligste feilene er å grille for tett på husvegger eller å kaste grillaske i søppelspannet, sier Øren.
Han ramser opp flere typiske feil grillglade nordmenn gjentar år etter år:
- Ikke sett engangsgrillen på brennbart materiale. Sett den på grus, sand eller stein, ikke på planker eller gress.
- Griller du på terrassen eller annet brennbart underlag, skaff en steinhelle eller en gulvbeskytter.
- Så lenge grillen er varm må du holde den under oppsyn.
- Aldri la barn eller kjæledyr være alene, eller leke, i nærheten av en tent grill.
- Ha alltid godt med vann i nærheten.