Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn grensehandlet for 9,7 milliarder kroner i 12-månedersperioden fra 3. kvartal 2019 til og med 2. kvartal 2020.
På tross av at grensene stengte i midten av mars og nærmest har vært hermetisk lukket siden, var grensehandelen likevel på et nær tosifret milliardbeløp de siste 12 månedene. Dette skriver Virke i en pressemelding.
De siste månedenes begrensninger på dagsreiser over svenskegrensen gjør at grensehandelen er tilbake på nivået fra 2010. Samtidig forteller norske butikker om rekordomsetning, og en rekke nye arbeidsplasser.
– Stengte grenser viser oss i klartekst hvor mye Norge vanligvis taper på grensehandelen. Vi kan ikke fortsette å sende arbeidsplasser og verdiskaping over grensen, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke handel.
Nå krever Virke handling i kommende statsbudsjetter:
– Vi tar for gitt at grensehandel og norsk avgiftsnivå på grensehandelsutsatte varer står høyt på agendaen hos politikerne som starter forhandlinger om budsjettforliket i dag, sier Andersen.
Mistenker langt høyere handelstall
En pilotundersøkelse som SSB gjorde for september 2019, viser at grensehandelen trolig er langt høyere enn tidligere anslått. Pilotundersøkelsen viste at nordmenn grensehandlet for to milliarder kroner i september 2019.
Det sier seg selv at dette ikke kan fortsette.
Harald Jachwitz Andersen
Undersøkelsen viste også at halve grensehandelskurven består av varer som er tungt avgiftsbelagte i Norge.
– Både tall fra svensk handel og SSBs pilotundersøkelse viser at grensehandelen er langt høyere enn vi tidligere har trodd basert på den tradisjonelle målingen av grensehandelen. Selv når man legger SSBs konservative anslag til grunn – og tar utgangspunkt i at grensehandelen nå i lengre tid med korona-stengte grenser har vært svært begrenset, er den fortsatt like høy som for ti år siden. Det sier seg selv at dette ikke kan fortsette, sier Andersen.
– Tiden er overmoden for å få kunnskapen på plass, og grensehandelen under kontroll. Det vil både næringslivet, staten og folkehelsen tjene på, avslutter Andersen.