Kunstbanken ønsker å vekke interesse og nysgjerrighet for sørsamiske og skogfinske kulturer.
Kunstbanken har måttet gjøre endringer i utstillingsprogrammet på grunn av koronaviruset. Den planlagte sommerutstillingen med Mathias Masarati Nordby utsettes til mars 2021. I stedet viser Kunstbanken Shlash & Burn av Terje Abusdal og Dalvedh av Sissel M Bergh.
Begge utstillingene er del av Kunstbankens program for vandreutstillinger, og vises fra 20. juni til 9. august; Terje Abusdal viser med Slash & Burn foto og eldre sørsamiske gjenstander og Sissel Mutale Bergh med skulpturer og videoessayet Dalvedh.
– Med utstillingene ønsker Kunstbanken å vekke interesse og nysgjerrighet for sørsamiske og skogfinske kulturer som begge er representert i Innlandet, sier Kunstbankens direkør Ingrid Blekastad.
Skogfinsk
Terje Abusdals Slash & Burn er resultat av fire års fotografering og utforsking av skogfinske områder med særlig vekt på Finnskogen sør i Innlandet.
Abusdal tar utgangspunkt i den skogfinske naturforståelsen og spesielt de sjamanistiske og mystiske sidene av den. Skogfinnene drev svedjebruk, hvor de brente ned skogen og sådde i asken. Dette heter på engelsk slash and burn, derav tittelen.
Fotografiene skildrer også hva det vil si å være skogfinne i dag, fire hundre år og dermed tolv generasjoner etter at de finske innvandrerne bosatte seg. I vår tid har det opprinnelige levesettet for lengst forsvunnet. Men skogfinnene er én av fem historiske innvandringsgrupper som fra 1999 har status som nasjonal minoritet i Norge.
Sørsamisk
Sissel Mutale Bergh (f. 1974) er billedkunstner med sør-samisk bakgrunn, bosatt i Trondheim. Hun har også studert i Durban i Sør-Afrika og vært bosatt i Zambia.
I Kunstbanken viser hun skulpturer og videoessayet Dalvedh. Det er en dokumentar om den sørsamiske kulturen. Dalvedh betyr at noe som har vært borte eller gjemt kommer til syne, og det er kunnskapen om den sørsamiske kulturen som har vært skjult for oss etter at den norske nasjonalstaten besluttet å undertrykke minoritetskulturene på slutten av 1800-tallet, heter det om utstillingen.
Kommer til syne
I et rytmisk forløp lar videoen den undertrykte sørsamiske historien «komme til syne igjen», som er det tittelen betyr.
Bildene er dels overlappende, dels parallelle og Bergh vever forskjellig historiske tekster, arkivalier, bilder og vitnesbyrd sammen til en spennende fortelling. En remix av Marja Mortenssons vakre joik Delvieh fletter sammen verkets forskjellige sekvenser. Mortensson er oppvokst i den sørsamiske kulturen i Engerdal.