Regjeringen foreslår å kutte bevilgninger til strekningen Kleverud-Sørli fra revidert nasjonalbudsjett 2020. Reaksjonene fra næringslivet er svært negative.
Strekningen var planlagt med byggestart i år, men er nå utsatt til tidligst i 2022.
– Det er en fallitterklæring for jernbanesatsingen når regjeringen stopper fremdriften på Intercity-prosjektene i Innlandet, sier regiondirektør i NHO Innlandet Jon Kristiansen.
12. mai legger Regjeringen Solberg frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2020.
– For NHO Innlandet er Intercity og gjennomføring av dagens NTP øverst på lista. Samferdselsprioriteringene til NHO Innlandet er tydelige; Intercity til Hamar i 2026 og til Lillehammer i 2034, sier Kristiansen.
Intercity-kollaps
NHO-sjefen reagerer sterkt på dagens nyheter:
– Revidert nasjonalbudsjett sporer nå helt av når det gjelder å opprettholde fremdriften på utbyggingen av Intercity. Utbyggingen ville gitt to tog i timen til Hamar i 2026. Nå blir dette tidligst 2028, kanskje ikke før i 2030.
Ifølge Kristiansen kollapser nå også drømmen om to tog i timen til Lillehammer innen 2034.
– For bedriftene er forutsigbarhet helt avgjørende. Endringer, kostnadssprekk og stadig utsettelser er svært uheldig. Her må Stortinget under behandlingen vedta at dette skal inn igjen i statsbudsjettet for 2021, sier Kristiansen.
Lokale bedrifter er skuffet
Konsernsjef Richard Heiberg i Sparebank 1 Østlandet er blant de første som kommenterer den nedslående nyheten:
– Det er helt ubegripelig at bevilgninger til strekningen Kleverud–Sørli tas ut av revidert nasjonalbudsjett. Intercity-utbyggingen blir dermed skjøvet ytterligere ut i tid, noe som er sterkt negativt for næringslivet i regionen. Opprinnelig skulle dobbeltsporet gå til Lillehammer, senere er det krympet til Hamar og nå utsettes hele løpet i det uvisse. Nå er det på tide å tenke nytt. Dette kan vi ikke finne oss i, tordner Heiberg.
Også Moelven-konsernsjef Morten Kristiansen er svært kritisk:
– Dette er veldig synd for Innlandsregionen. I Moelven jobber vi for å utvikle en framtidsrettet industri basert på fornybare ressurser fra skogen, og skal vi være konkurransedyktige trenger vi tilgang på klimavennlig transport. For å realisere en omstilling til et grønnere næringsliv kan vi ikke starte med å forsinke slike infrastrukturprosjekter.
– Et stort steg tilbake
Regiondirektør Karl Olav Nordengen i TietoEVRY Norway uttaler følgende:
– At Intercity tas ut av revidert nasjonalbudsjett er et stort steg tilbake for hele Innlandet. Det er vanskelig å forstå, og veldig skuffende. Innlandet er en region i vekst, og vi trenger god og effektiv kommunikasjon. For TietoEvry som kompetansebedrift er mobilitet helt essensielt og noe som er viktig for å opprettholde vår mulighet for å tiltrekke oss attraktiv kompetanse. Pendling skjer begge veier, og her benyttes våre ansatte tog som transportmiddel mellom våre lokasjoner mellom Oslo og Brumunddal. Dette er både effektivt og miljøvennlig, derfor burde jernbanesatsingen styrkes, ikke forvitre.
Banksjef Jahn Petter Dahlum i DNB Innlandet deler fortvilelsen:
– At fremdriften for Intercity til Lillehammer opprettholdes er viktig for hele arbeids- og næringslivet i Lillehammer-/Gudbrandsdal-regionen. Dette knytter regionen sammen med resten av arbeidsmarkedet i Østlandet. Reiselivet er også en viktig næring i regionen, derfor er det viktig at utbyggingen skyter fart både av hensyn til kompetanseflyt og turisme.