Hvilke faktorer har størst betydning for bønders psykiske helse? Hvilke hjelpetiltak har størst effekt? Det jobber Innlandet fylkeskommune med å finne svar på.
Dette skriver fylkeskommunen i en pressemelding.
– En trygg bonde har større ressurser til å møte uventede hendelser og kriser, enn en utrygg bonde, sier Signe Opsahl, daglig leder i Norsk Landbruksrådgiving.
På oppdrag fra fylkeskommunen har de ledet arbeidet med å analysere ulike prosjekter i landbruket for å se hvilke som gir best effekt for bøndenes psykiske helse.
Bredt samarbeid
Fylkeskommunen og Fylkesmannen i Innlandet tok initiativ til et bredt samarbeid for å hente erfaring fra alle de gode prosjektene rundt om i Innlandet der fokus var psykisk helse i landbruket.
Med på laget, foruten Norsk Landbruksrådgiving, er Innovasjon Norge, Oppland Bondelag, Hedmark Bondelag, Oppland Bonde- og Småbrukarlag, Hedmark Bonde- og Småbrukarlag og landbrukssjefene i Gjøvik og Tolga kommune.
LES OGSÅ: Vil styrke bøndenes psykiske helse
Forskere fra Ruralis, institutt for rural- og regional forskning, Nasjonalt fagkompetansesenter for landbrukshelse ved St. Olavs Hospital og psykolog Trond Løkling har også vært sterke bidragsytere i forprosjektet som nå avsluttes.
Behov for systematisering
– Som faglag er vi opptatt av at bøndene skal ha det bra, og at de skal få hjelp når de trenger det, sier Astrid Simengård, rådgiver i Oppland Bondelag.
I likhet med de andre deltakerne i forprosjektet er hun opptatt av å systematisere mye av det gode arbeidet som allerede gjøres på området.
Forprosjektet viste at det er mest å hente på forebygging.
– Undersøkelsene våre viste at hvis en akutt krise inntreffer, fungerer systemet rimelig bra, sier Opsahl. Da stiller ofte både kommunen, landbruksaktører, naboer og familie opp.
– Derfor er vår anbefaling at det i hovedsak jobbes videre med forebygging og økt bevissthet rundt psykisk helse i landbruket, sier hun.
Veien videre
Forprosjektet er nå avsluttet, og både faglagene og de andre involverte er klare på at de ønsker at arbeidet videreføres i et hovedprosjekt. Innlandet fylkeskommune og Fylkesmannen i Innlandet vil derfor bli enige om rammene for et hovedprosjekt.
– Dette var bare starten. Rapporten avdekket ting det er viktig å jobbe videre med. Det å øke kunnskap og bevissthet rundt temaet ser vi som faglag et stort behov for, sier Simengård.