Stortingsbenken til Arbeiderpartiet i Innlandet tok turen til Hamar og Torghjørnet, der byens nye utstyrsbibliotek åpner om et par uker.
HA har tidligere skrevet om prosjektet som de for tiden jobber med på Torghjørnet i Hamar sentrum. Der, rett ved siden av Narvesen-kiosken, er BUA i ferd med å åpnes. 20 januar skjer det, og da kan du dra ned dit og låne med deg utstyr til ulike aktiviteter helt gratis på samme måte som i et vanlig bibliotek.
– Det eneste er at man må legitimere seg første gangen for å bli registrert. Er man barn må man ha med seg en voksen første gangen. Deretter er det bare å møte opp og låne med seg utstyr, forteller Liv Holstad Vestby, prosjektleder i Stiftelsen CRUX.
Dette kan du låne
Hun skal sammen med Arne Fossen, som kommer til å stå bak det meste av den daglige driften, jobbe med BUA utover året som kommer.
Når de åpner 20. januar kan du låne alt mulig av utstyr til tur og aktivitet. Ettersom det er vinter domineres BUA nå av vinterutstyr som langrennsski, slalåmski, snowboard, pulk, truger og skøyter.
Når våren kommer kan man få låne fjellsko, primus – det er bare fantasien som setter grenser for hva slags utstyr de skal ta inn. bortsett fra klær og klare forbruksartikler kan det bli det meste.
Les også: Først ute med BUA for funksjonshemmede
Det er nå over 100 slike BUA-ordninger i landet og de er finansiert gjennom midler fra Bufdir samt gaver fra stiftelsene til både Sparebanken og Gjensidige.
– Dette er noe som vi må ha inn årlig. Det gir oss litt liten forutsigbarhet, sier Vestby.
Lagt av 50 millioner i budsjettet
Mandag fikk BUA besøk fra politisk hold. Nærmere bestemt fire av Aps representanter fra Innlandet. Anette Trettebergstuen, Nils Kristen Sandtrøen, Rigmor Aasrud og Tore Hagebakken. De lovet at de vil innføre en ordning hvor finansiering av BUA havner inn under statsbudsjettet.
I det alternativet statsbudsjettet har vi lagt inn 50 millioner kroner til det formålet, sier Trettebergstuen, som legger til at tanken er at beløpet skal økes etter hvert.
– Vi må starte, og så vil det forhåpentligvis bli større, sier hun.
Trettebergstuen mener BUA er viktig på mange plan. Både for gjøre forskjellene i samfunnet mindre, men også for at det kan føre til at flere unger blir aktive.
– Det er viktig at det er gode kvalitetsprodukter. At det ikke blir noe annenrangs. På mange andre steder har det blitt kult å gå på BUA. Deleøkonomi og det å ikke kjøpe alt man kanskje ikke trenger så ofte er bra for miljøet, sier Trettebergstuen.
Etter åpningen av BUA 20. januar, vil stedet vil være åpent på ettermiddagen tre dager i uka, mandag, tirsdag og torsdag.