Politiet har gått ut med nye opplysninger om ulven de mener har blitt forgiftet i Åsnes.
Obduksjonsrapporten angir at den direkte dødsårsaken av ulvetispa er forgiftning. Obduksjonsrapporter gir en grundig gjennomgang der alle avvik og unormale tilstander avdekkes. Det ble funnet et slikt avvik under radiologirapporten, og dette er vurdert i obduksjonsrapportens kulepunkt 2 nedenfor.
Fra obduksjonsrapporten om dødsårsaken:
«Tolkning av funnene:
• Ulven hadde 1,5 mmol/l etylenglykol («frostvæske») i blodet og dette tolkes som den direkte dødsårsaken.
• Ulven var drektig med fire fullgåtte fostre og den ene valpen lå opp mot fødselskanalen i baklengs leie med fremslåtte bakben, som er et uvanlig leie, og det er mulig at denne ikke har kommet videre til fødsel.»
Bakgrunnen for kulepunkt to ovenfor er en radiologiundersøkelse som er et vedlegg til obduksjonsrapporten. I radiologirapporten står følgende:
«Det er ingen funn som tyder på at ulven døde av ytre påførte skader. Tispa har 4 fostre, og grad av mineralisering tyder på at drektigheten er fullgått. Den ene valpen ligger opp mot fødselskanalen i baklengs leie med fremslåtte bakben, som er et uvanlig leie, og det er mulig at denne ikke har kommet videre til fødsel. Grunnet den store mengden gass kan det ikke sikkert vurderes om uterus er intakt i alle områder, særlig omkring den store valpen er det usikkert om uterus er intakt i alle områdene. Fødselsvansker som årsak til død kan ikke utelukkes.»
Innlandet politidistrikt har det siste året hatt flere erfaringer med at personer har lagt ut giftig åte i skogen. Politiet mistenker at dette er gjort i den hensikt å ta livet av ulv. Dette skriver Innlandet politidistrikt i en pressemelding.
Ønsker tips
– Vi vil be folk være oppmerksomme og melde ifra hvis noen skulle komme over mistenkelige funn eller aktivitet som kan knyttes til dette, sier politifullmektig ved Avsnitt for økonomi og miljøkriminalitet i Innlandet politidistrikt, Einar Gauslaa Bergem.
– Politiet ser svært alvorlig på bruk av forgiftede åter i naturen og anser dette som alvorlig miljøkriminalitet. Utlagte giftåter rammer tilfeldig, og har et stort skadepotensial for både rovvilt og hunder. I tillegg kan det påføre dyr store lidelser ved inntak. Vi har ingen mistenkte i de sakene som er omtalt her, men vi ønsker tips som kan bidra til oppklaring, understreker Bergem.