Økningen i antallet smittetilfeller var mindre bratt i forrige uke enn i de to foregående ukene. Samtidig er det en kraftig økning i smittede mellom 13 og 19 år.
Sist uke steg antallet smittetilfeller med 24 prosent i Norge, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin ukerapport for uke 45. I de to foregående ukene steg antallet smittetilfeller med rundt 80 prosent.
Dermed var økningen i nye smittetilfeller mindre bratt i forrige uke enn i de foregående ukene. Totalt var det meldt om 3.891 smittetilfeller.
LES OGSÅ: Hedmarkens hardest rammede kommune med nye korona-regler.
Fortsatt ustabil situasjon
Det er for tidlig å konkludere om de nye tiltakene i uke 44 og 45 har hatt ønsket effekt. Situasjonen er fortsatt ustabil med fare for akselererende økning. Det er behov for betydelig innsats for å bremse spredningen, og det er viktig med kraftige tiltak i områder der det er mye smittespredning og der situasjonen er ustabil, skriver FHI i ukerapporten.
LES OGSÅ: Her er fordelingen av korona-tilfeller på Hedmarken.
Stor økning blant tenåringer
Antallet smittetilfeller økte i åtte av ti fylker og i alle aldersgrupper. Størst var økningen i aldersgruppen 13 til 19 år, hvor antallet smittede økte med 75 prosent. Aldersgruppen har nå det høyeste antallet meldte tilfeller i forhold til befolkningstallet.
Det er Oslo som har den høyeste smitteforekomsten, med 254 smittetilfeller per 100.000 innbyggere de to siste ukene, etterfulgt av Vestland (186) og Viken (166).
LES OGSÅ: To nye tilfeller på Hedmarken onsdag.
Folkehelseinstituttets modellering indikerer en økende smittespredning, med et reproduksjonstall i oktober på 1,4. Modellen viser imidlertid fortsatt at det var et langt høyere smittetrykk i mars-april enn det er nå. Da estimerte FHI at rundt én av ti smittetilfeller ble oppdaget, mens i september og oktober ble rundt fire av ti tilfeller oppdaget.
LES OGSÅ: Møt sjåføren som daglig blir spurt om man kan komme for koronatest.
Flere tester gjennomført
I forrige uken ble det gjennomført 20 prosent flere koronatester enn i uka før, og andelen positive har vært relativt stabil, men gikk opp fra 2,47 prosent i uke 44 til 2,55 prosent i uke 45.
Personer som er født utenfor Norge er overrepresentert blant dem som har fått påvist smitte og når det gjelder koronarelaterte innleggelser.
I uke 45 var andelen utenlandskfødte blant de meldte koronatilfellene 37 prosent. Innvandrere utgjør rundt 15 prosent av befolkningen, ifølge FHI.
LES OGSÅ: LES OGSÅ: Denne utviklingen frykter overlegen fra Hamar og Erna Solberg.