Onsdag kan BBL, Høyre, Senterpartiet og MDG bruke ekstraordinære millioner for å komme seg gjennom sin lokale krise.
Det er aldri lett å kutte i gode formål. Enda vanskeligere er det i en tid som har kostet så mye for så mange. Selv de mest ansvarlige ledere og folkevalgte kjenner det klø etter å dra på litt ekstra, når vi omsider ser muligheten for å komme tilbake til mer normale forhold neste år.
Hvor dypt i oljefondet Erna må stikke pailabbene for å tekkes Frp, blir klart onsdag.
Samtidig er en krise en god anledning til å gjøre endringer. Noen vi allerede har visst ville komme, men nølt med å gjennomføre. Andre som vil stille oss bedre rustet for framtida, ut fra ny innsikt.
Kommunedirektør Christl Kvam i Hamar illustrerer dette godt i sin innledning til budsjettforslaget for 2021, ved å vise til ting pandemien og annerledesåret 2020 har tvunget fram på agendaen.
LES OGSÅ: Går enda lengre enn BBL og co. Dette vil Ap og SV bruke budsjettpengene på
En digital hverdag med hjemmeundervisning og hjemmekontor, med virtuelle møteplasser og nye måter å tilby opplevelser på har gitt oss et digitalt løft. Krav til at ansatte må omstille seg hurtig til nye oppgaver og en ny hverdag med skiftende betingelser har fylt konsulentglosen «endringskompetanse» med innhold.
Noen av Kvams kuttforslag er lissepasninger til en allianse som har vist at den sliter etter jernbane-meklingsvedtaket.
Dette er forandringer det vil være lurt å følge opp med penger til å gjøre varige, og satse mer på.
Samtidig er utfordringene fra før krisen langt fra borte, og med mindre penger til fordeling, blir prioriteringen enda hardere. Med den ene hånden flytter Kvam midler til barn og unge som sliter psykisk, gjennom en sårt etterlengtet styrking av skolehelsetjenesten.
LES OGSÅ: Vil investere over 20 millioner for å utvikle strandsonen: – Det er viktig å komme raskt i gang
Men med den andre kutter hun 18 millioner i tilbud til andre sårbare grupper, ved å barbere tilskudd til Sagatun og CRUX, samt gratisopplevelser til alle uansett økonomi – som Vang bibliotek og skøyteis på lekeplasser og løkker.
Noen av disse er lissepasninger til en allianse som har vist at den sliter etter jernbanemeklingsvedtaket. Om Paletten ikke har brukket rygg, har den i hvert fall stygge skrubbsår og en lei venstre lyskestrekk.
I formannskapet onsdag kan BBL, Høyre, Sp og MDG sammen avverge rasering av tilbud mange har slått ring om, og benytte sin lokale krise til å satse ekstraordinære millioner på sentrumsutvikling.
Om det kan berge også Paletten gjennom krisa vil tida vise.
LES OGSÅ: Ett av østpartiene har avgjort om jernbanevedtaket får noe å si for samarbeidet med BBL