Når vi reiser for å rekke noe, ønsker vi at forflytningen skal skje med minst mulig plunder og heft.
Enten vi beveger oss med sykkel, som bilist eller som kollektivpassasjer er kort reisetid det mest avgjørende for hva vi velger i hverdagen, selvsagt gitt at man har flere valg.
Skal flere la bilen stå og i stedet velge kollektivt, viser studier at få bytter og høy frekvens på avgangene betyr mest.
Tid er også penger, spesielt om man er pendler. Men når det kommer til økonomisk betalingsvilje og vurdering av reisekostnader, er vi mindre forutsigbare, har Transportøkonomisk Institutt kommet frem til.
Det som står for størstedelen av utgiftene knyttet til en reise, er nettopp verdien på tiden det tar, samt utgifter til drivstoff og bilhold. Bompenger utgjør til sammenligning en liten del av de totale reisekostnadene, men likevel får denne faktoren folk til å se på valgene sine med relativt stor handlekraft.
LES OGSÅ: Slik skal flere fristes til å sykle og gå, og la bilen stå
Den kan få oss til å la bilen stå. Men mange av oss er også villige til å bruke lengre tid på reisen, for å spare en sur ekstrautgift. Dét belaster strøk som aldri var ment for gjennomgangstrafikk.
Den nasjonale transportpolitikken i Norge har med klart flertall de siste årene basert seg på bompenger som drivkraft til å velge andre reisemåter enn privatbil.
Mens bompenger tidligere var en finansieringskilde til den enkelte vegstrekningen, er det gjennom nullvekstmålet for privatbil etablert en forståelse for at bompenger også kan brukes til å endre reisemønster, atferd og holdninger.
LES OGSÅ: Nye tiltak etter trafikkboom på E6
Flertallet er altså enige om at målet – lavere utslipp – helliger en god del ubehagelige midler, for eksempel usosial fordeling av regninga for ny infrastruktur.
Til forskerne har funnet et alternativ til å betale for veg og samtidig belønne klimavennlig bevegelse, og ikke minst at våre folkevalgte klarer å lage overbevisende politikk av dette, kommer hver nye meter veg til å forutsette brukerbetaling. Også på sideveg.
Tiltakene som nå innføres for å redusere trafikken som E6-bompenger så langt har dyttet over på naboene, er en start og en bevisstgjøring. Resten må vi som vil fort fram løse. Regninga må betales.
LES OGSÅ: Biltrafikken gikk drastisk ned etter korona-beskjed