Å gjøre det straffefritt å ha eller bruke narkotika, kan få uheldige følger for de stadig flere som flørter med rus.
Utvalget bak en ny rusreform foreslår at det ikke lenger skal være straffbart å ha eller bruke narkotika i små mengder. 15. mai gikk høringsfristen for stortingsmeldingen «Rusreform – fra straff til hjelp» ut, og en rekke instanser og miljøer har kommet med innspill. Også her fra Hedmarken, der Ringsaker kommunes TIUR-modell har samlet verdifull erfaring med tidlig intervensjon siden oppstarten i 2010.
LES OGSÅ: Flere kommuner vil lære av Ringsaker
Mens tendensen i første del av 2000-tallet var at norske ungdomskull ble stadig skikkeligere, med nedgang i kriminalitet, vold og rusmiddelbruk, har utviklingen de siste årene gått i en annen retning. Det vises blant annet i bruken av cannabis, der både andelen som har prøvd hasj eller marihuana, og andelen som har blitt tilbudt det øker. På slutten av videregående har 25 prosent av guttene og 13 prosent av jentene prøvd slike stoffer siste år. Også blant elever på ungdomsskolen øker både bruk og tilgang. Selv om cannabisbruken i Norge er lavere enn snittet for Europa, er andelen på samme nivå eller noe høyere når det gjelder å ha prøvd kokain, amfetaminer og MDMA, ifølge stortingsmeldingen.
Mange unge regnes som «eksperimentbrukere», og TIUR-modellen har vist at det er forskjell på ungdom som ellers mestrer livet greit, og de som fungerer dårlig i skole- og jobbsammenheng. Men Ringsaker kommune er klare på at uten politiets inngripen og bekymringssamtaler, vil gruppa som får påtaleunnlatelse mot å gå inn på kontrakt om fast urinprøvekontroll bli mindre. De mener også at det vil være vanskelig å skjønne forskjellen på avkriminalisering og legalisering. Også Hamar katedralskole svarer at politiet fremdeles må være en tydelig samarbeidspartner for at de skal lykkes med å forebygge utprøving, og å hjelpe elever som blir tatt. Det er helt klart at skolene vil trenge et betydelig løft i ressurser for å selv følge opp bekymringsfull utvikling blant unge.
I sitt høringssvar peker politiet i Innlandet på at over halvparten av unge som tas med narkotika, også er tatt for andre straffbare forhold. Å begrense insentivet politiet har til å ta tak i ungdommer på skråplanet, vil overføre et tungt ansvar på norske kommuner.