Norske myndigheter bør fange opp signalene og usikkerheten som råder hos arrangørene, ved å utvide forbudsperioden for kulturarrangementer ut sommeren.
Fram til 15. juni er det ikke tillatt med kulturarrangementer med publikum til stede. Dette har regjeringen bestemt. Dette er greit å forholde seg til for arrangører med konserter, festivaler og forestillinger innen 15. juni, men det er håpløst uforutsigbart for arrangører med aktiviteter etter 15. juni.
Derfor ser vi at konserter, festivaler og forestillinger i juli og august avlyses. Arrangører vil ikke pådra seg kostnader knyttet til artister, lyd, lys og scene når man risikerer at datoen for kulturarrangementer godt kan bli skjøvet ytterligere uker utover sommeren.
LES OGSÅ: Avlyser årets Middelalderfestival
Flere store festivaler har allerede avlyst – selv om arrangementet er i juli og august. Vi ser at store festivaler og konserter i utlandet også avlyser. Roskilde-festivalen i Danmark i slutten av juni er en av dem. Norske myndigheter bør fange opp signalene og usikkerheten som råder hos arrangørene, ved å utvide forbudsperioden for kulturarrangementer ut sommeren.
LES OGSÅ: Slik blir kulturhøsten i Hamar
19. juni skal Beach Boys etter planen spille i Hamar. Med gjeldende forbudsdato 15. juni kan denne konserten arrangeres. Men hva skjer dersom regjeringen etter hvert utvider forbudsperioden? Hvem skal betale kostnadene dersom arrangementer etter 15. juni må kanselleres? Er det billettkjøperne, arrangøren eller kulturministeren? Arrangører som nå avlyser, gjør dette av hensyn til publikum og sitt eget renomme. Hvem vil vel være festivalen som sørget for å sette ny fart i smittespredningen i sommer-Norge?