Kulturlivet har gjennom koronakrisa måttet tåle slag på slag.
Bedre blir det ikke av vinglingen i signalene fra kulturministeren og forvaltningen som har til oppgave å utøve den politikken som til enhver tid er styrende for fordeling av penger og plikter.
Bransjen har med rette pekt på hvor uforutsigbart det har vært om de skal utsette, avlyse og nedskalere – eller eksperimentere, være kreative og ta risiko. Noen har vært heldige og truffet blink, i den forstand at de får kompensert sin løsning gjennom krisepakker.
Andre som har jobbet knallhardt for å opprettholde aktivitet, har endt med å falle utenfor eller komme dårligere ut enn de ville gjort ved å gi opp.
LES OGSÅ: Fikk støtte, men må kanskje nå betale tilbake millionsum: – Har allerede gått til drift siste halvår
Nå har en ny arena fått kjenne på ignoransen det må føles som, når arbeidsplasser kan flyttes ut og inn av sikkerhet med noen pennestrøk. Hamar kino er en av en rekke heleide kommunale kinoer som har søkt krisestøtte med bakgrunn i nær halverte inntekter i år.
Da de i mai søkte og fikk utbetalt 2 millioner kroner for pandemiens første to måneder, bidro det til å sikre publikum et fortsatt godt tilbud i en sørgelig tid.
Men etter en ny tolkning har Kulturrådet varslet at de vil kreve pengene tilbake, og i tillegg lukker de døra for videre hjelp.
LES OGSÅ: Kjøpesentre dropper Black Friday grunnet koronaen
Fordi det selvstendige foretaket Hamar kino er kommunalt eid, blir de kort fortalt satt i kategori med kinoer som drives på kommunale budsjetter og slik kan justeres på linje med andre avdelinger.
Men slik er det ikke for en kino som selv er ansvarlig for å få inntekter nok til å bære egen drift og publikumstilbud.
Selv om kommunestyret er eier, og vi indirekte alle deler på risikoen om driften ikke bærer, er det lite som tyder på at en ekstraordinær tildeling til kino vil bli prioritert i en kriserammet økonomi der utgiftene galopperer fra før.
LES OGSÅ: «Lockdown» i Asia skaper krøll for kinoen i Hamar
Gjennomføres tilbakebetalingen, må kinosjef Espen Jørgensen finne andre poster å dekke et økende og uforskyldt milliontap på. «Valget» står da mellom fremtidig aktivitet og lønnsbudsjett.
Om det skyldes en frekk finte eller uforstand fra Kulturdepartementet, er noe åpenbart «lost in translation» hvis frittstående kinoer forskjellsbehandles ut fra om de er eid privat eller av folk flest.