Den betente striden om ny skolestruktur i Ringsaker har nådd bunnen.
Debatten om nedleggelse av grendeskoler i nordre Ringsaker har engasjert bredt, både i berørte skolekretser og prinsipielt.
Det er fullt forståelig at man er uenig om hvor grensene går mellom hva som er faglig og økonomisk forsvarlig, og hva som er ideologisk rett satsing på nærmiljø, trivsel og tradisjoner.
LES OGSÅ: Ap-Kjerstin politianmelder Judas-stempel ved gardsveg
I takt med at flere store og moderne skoler og aktivitetsområder oppdaterer et tilpasset tilbud til kommunens 4.000 grunnskoleelever, er grunnlaget for å holde mindre og eldre skolebygg i drift svakere.
Sett opp mot den generelle utviklingen i Skole-Norge har Ringsaker et høyt antall barneskoler, med til dels veldig små klasser. Elevene er fordelt på 16 barneskoler, fire ungdomsskoler og én titrinnsskole.
Det er skoleeieren Ringsaker kommune sitt ansvar å følge med på at pengene som investeres i skole kommer elevene til gode i form av undervisning og gode læringsmiljøer.
LES OGSÅ: – Taggingen mot Kjerstin ødelegger vår kamp for å beholde alle skolene
Utover lovpålagte standarder, er det de folkevalgte som har fått vår tillit til å avgjøre hvordan ressursene brukes og kjempe for å få gjennomslag for sine velgeres syn.
Men når saker berører meg og mine, mobiliseres ofte en lyst til å påvirke langt mer direkte.
Aksjonsgrupper har særlig gjennom sosiale medier vokst til å bli en mektig utfordrer til partiorganisasjonene, og flere steder har sterke profiler ledet an i en legitim kamp mot nedleggelse av nærskolen.
Det er trolig ikke tilfeldig at nordre del er sist ut til å plottes i Ringsakers fremtidige skolekart. Mange her føler seg over tid nedprioritert til fordel for satsingen på og rundt Brumunddal.
LES OGSÅ: Ringsaker Ap: Vil legge ned Lismarka, Åsen og Fagernes skoler
Motstanden mot ny skolestruktur har vokst seg stor, og temaet har utviklet seg til å bli nærmest giftig for politikerne. Onsdag nådde den betente striden et bunnpunkt.
Å angripe en meningsmotstander med å spraye hets er fullstendig uakseptabelt.
Får folk som bruker av egen fritid til å jobbe for fellesskapet som folkevalgt slike sanksjoner, vakler den allerede skjøre planten som representativ lokalstyring er.
Mest av alt illustrerer Judas-taggingen dessverre hvorfor barn og unge i grendene ikke bør vente for lenge med å bli eksponert for et større miljø å lære i.
LES OGSÅ: Tidligere varaordfører imøtegår romantiseringen av småskoler