Klima- og miljødepartementet har behandlet rovviltnemndenes vedtak om å felle tre ulveflokker innenfor ulvesonen. Departementet stadfester vedtaket om lisensfelling av Letjennareviret i Elverum. Vedtaket om lisensfelling av ulvene i Mangenreviret eller Rømskogreviret godkjennes ikke.
Lisensfellingen av ulv innenfor ulvesonen starter 1. januar. Det opplyser Klima- og miljødepartementet i en pressemelding.
– Klagene på lisensfellingskvoten for ulv innenfor ulvesonen er nå ferdig behandlet. Departementet er kommet til at det kun er hjemmel for lisensfelling av Letjennareviret. Det er ikke lovhjemmel for felling av Mangenreviret eller Rømskogreviret, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).
LES OGSÅ: Avgrenser fellingsområde for å verne genetisk viktig ulv
– Regjeringens mål er å forvalte ulvebestanden innenfor bestandsmålet, i tråd med flertallsvedtaket om ulv fra 2016. Samtidig må bestanden forvaltes i tråd med naturmangfoldloven. Ulv er en fredet art, og det er en høyere terskel for å felle ulv innenfor ulvesonen enn utenfor, sier Elvestuen.

– Vil ikke true bestandens overlevelse
Vedtaket gjelder rovviltnemndene i region 4 (Østfold, Akershus og Oslo) og 5 (Hedmark) sitt vedtak av 6. september 2019 om kvote for lisensfelling av ulv innenfor ulvesonen for lisensfellingsåret 2019-2020.
LES OGSÅ: 26 ulver kan bli felt i årets ulvejakt
For Letjennareviret har sekretariatet for rovviltnemnende i sin innstilling og nemndene i sin begrunnelse kommet med opplysninger om konkrete forhold som er relevante for vurderingene etter loven. Departementet har dessuten vektlagt betydningen av å redusere konfliktnivået og øke tilliten til rovviltforvaltningen når vi over noen år har ligget over bestandsmålet.
Et uttak på inntil seks ulver i Letjennareviret innenfor ulvesonen, og en kvote på inntil 26 ulver utenfor ulvesonen, vil i henhold til Miljødirektoratets vurdering samlet sett ikke true bestandens overlevelse.

Skuffede og frustrerte jegere
– Nå er det mye frustrasjon og skuffelse blant ulvejegerne i ulvesonen, sier Knut Arne Gjems, leder i Norges Jeger- og Fiskerforbund i en pressemelding.
– Mye av høsten har gått med til planlegging av lisensfellingene. Det ligger veldig mange timer bak til møtevirksomhet, avtaleinngåelser, trening og annet planleggingsarbeid. I tillegg er det gjort innkjøp av nødvendig utstyr. Å få svar så tett opp mot jaktstart vitner om liten respekt for jegerne som er gitt den utøvende rollen i forvaltningen av ulv, sier Gjems.
Han sier det er vanskelig å forstå at Stortingets vedtak om bestandsmål ikke kan etterleves i praksis.
– Jegerne er frustrerte og forbannet, og med rette. Departementet utviser det vi på godt norsk kaller dårlig folkeskikk. Ord som involvering og gjensidig respekt flagges høyt i møter og dokumenter, men når vi kommer til realitetene så avspises vi med urimelig korte frister og manglende dialog. Det er både uakseptabelt og konfliktskapende.
Han sier at NJFF vil følge opp saken politisk.
– Svært negativt
Saken havnet på klima- og miljøministerens bord etter at Naturvernforbundet påklaget rovviltnemndenes vedtak om å felle ulveflokkene i Letjenna, Mangen og Rømskog. Nå reagerer forbundet sterkt på at regjeringen opprettholder fellingen av Letjennaflokken.
– Det er ingen grunn til å felle disse ulvene, verken faglig eller juridisk. Dette er en etablert og forutsigbar ulvefamilie som lever inne i ulvesonen. Den norske ulvebestanden har gått tilbake. Dette vedtaket er svært negativt for den videre utviklingen til ulvebestanden, sier fagleder Arnodd Håpnes til NTB.
NOAH reagerer sterkt på at det ikke gis reell mulighet til å redde ulveflokken innenfor sonen ved rettslige skritt:
– NOAH anmodet umiddelbart departementet om å stanse jakta, fordi vi ønsker å ta ut midlertidig forføyning. Dersom departementet ikke gjør det, vil de hindre den demokratiske muligheten for å få saken rettslig prøvd før ulvene skytes. NOAH vil da gå videre med rettslige skritt fordi vi nå ser at det skapes en farlig presedens om skyting i ulvesonen uten at lovens kriterier er oppfylt, sier leder i NOAH, Siri Martinsen.
Også WWF Verdens naturfond reagerer.
– Dette vedtaket er uakseptabelt. Hvis ikke en flokk innenfor ulvesonen som ikke utgjør noe farepotensial skal få leve i fred, hva står da igjen av statens ansvar for å beskytte en kritisk truet art?, spør Karoline Andaur, fungerende generalsekretær i WWF Verdens naturfond.
LES OGSÅ: Hamarmann i retten for å ha skadeskutt ulv