Etterspørselen etter fersk ribbe er så stor uka før jul at butikkene må importere fra utlandet.
– Det er veldig stor etterspørsel etter fersk ribbe den siste uken før jul, og vi klarer ikke å skaffe nok fersk norsk ribbe. Derfor har det blitt en kvote på import i desember, sier Endre Myhr, markeds- og administrasjonssjef i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund til NRK.
I 2017 innførte Norge og EU en ny avtale om handel med landbruksvarer, som sier at vi hvert år kan importere opptil 2.550 tonn kjøttprodukter. 300 tonn av denne kvoten er øremerket importert ribbe før jul.
LES OGSÅ: Sultne hamarsinger utløste brannalarmen etter å ha stekt ribbe midt på natten
Ifølge Myhr er det ingen krav om at det må opplyses i butikken at kjøttet er produsert i utlandet. Derfor er det ikke utenkelig at du ender opp med ribbe av tysk svin på julaften, om du ikke har vært tidlig ute med innkjøp til julekveldsmiddagen.
– Kvalitetskravene som importørene setter er det samme som de setter til norsk ribbe. Det eneste den ikke har er det norske flagget på emballasjen, forsikrer Myhr.