Irene Stegane vurderte å droppe turen på grunn av tjukk tåke. Hun er glad hun ikke gjorde det.
«De dukket opp fra tåken som en bølge i terrenget!».
Slik beskriver Stegane synet av reinsdyrflokken hun observerte på Øyungen i Ringsaker torsdag formiddag.
– Det er visst ikke et vanlig syn, ut ifra tilbakemeldingene jeg har fått. Det er første gangen jeg har sett det i hvert fall, sier hun til HA.
– Fantastisk opplevelse
– Jeg skulle en tur på Svartkampen, selv om det var tåke. Jeg hadde egentlig håpet jeg skulle treffe dem, for jeg visste at de var observert på Hedmarksvidda. Jeg har aldri sett reinsdyr før, så dette var egentlig helt fantastisk, sier Stegane.
– Jeg tror de så meg ganske godt, for jeg var kledd i knall gult og grønt. De stoppet opp og så på meg. Deretter løp de noen hundre meter lenger ned, og «bølget» fram og tilbake før de fortsatte østover. Jeg vet ikke om de grynter eller grauter, men det kom i hvert fall fine lyder fra dem hele tiden, sier Stegane, som beskriver opplevelsen som fantastisk.
HATV: Se reinsdyrflokken på Øyungen
Les også: Anne-Lise tok måren på fersk gjerning
- 10 fakta om reinsdyr
- Dagens reinsdyrene stammer fra dyr som kom hit for rundt 10 000 år siden – antakelig før de første menneskene kom til Skandinavia.
- Det er bare hunndyrene som har gevir rundt juletider. Det betyr at Rudolf må være en jente!
- Hårene til reinsdyret er hule slik at de isolerer bedre, og klovene er konkave slik at de bærer godt i dyp snø. Klovene er dessuten supre «svømmeføtter», og gjør reinen til en svært god svømmer.
- Reinsdyr ferdes fritt og beiter over enorme landområder, noe som gir kjøttet en helt spesiell viltsmak. Det gjør også reindrift til en bærekraftig kjøttproduksjon.
- En undersøkelse fra Universitetet i Tromsø viser at reinsdyrkjøtt kan være en like god kilde til omega-3 og omega-6 som fisk. Kjøttet er også omtrent like magert som kylling.
- Skal du drive reindrift innen reinbeiteområdene i Norge, må du være av samisk ætt.
- Finnmarksvidda er ikke egnet til vanlig matproduksjon, men reindrift er som skapt for karrige strøk. Reindrift bidrar også til næringsmessig mangfold og ivaretar den samiske kulturen.
- De fleste av oss spiser reinsdyr bare noen få ganger i året, og i gjennomsnitt spiser vi ikke mer enn 300 gram hver hvert år. Forskere sier det ikke er noe i veien for å bruke dette viltkjøttet oftere enn vi gjør, spesielt med tanke på helsefordelene sammenlignet med annet rødt kjøtt.
- Forskningsinstituttet Nofima har funnet ut at antioksidantene reinen får i seg på beite gir kjøttet ekstra holdbarhet. Med riktig emballasje og temperatur kan ferskt reinsdyrkjøtt holde seg i opptil tre uker.
- En reinsdyrkalv er klar til å følge sin mor til nye beiteområder bare et par dager gammel. Den kommer til å vandre tusenvis av kilometer i løpet av sitt nomadiske liv.
- Kilde: Handeland / Finnmark Rein