– I verste fall kan Mjøsa stå foran en ny algekatastrofe. Hold for all del små barn og hunder unna de verste algeforekomstene.
Det sier seniorforsker ved Niva, Anne Lyche Solheim, til HA. Niva jobber på oppdrag fra Vassdragsforbundet for Mjøsa med tilløpselver, og Solheim er nå med og vurderer algesituasjonen i Mjøsa.
Solheim forteller at algene som er oppdaget potensielt er toksinproduserende – altså giftproduserende. I verste fall kan dette være dødelig for mennesker, men hun mener det ikke er grunnlag for å slå på alarmklokkene ennå. Hun vil likevel advare mot å bade der de største algeforekomstene befinner seg. Hunder kan fort bli syke dersom de drikker av vannet.
– Småbarn og hunder er spesielt utsatt. Vi vet om to hunder som er blitt sjuke nå nylig. Og små barn kan lett svelge vann når de bader, så pass på at de ikke bader der det er helt grønt. Det kan være farlig å få dette vannet innabords, sier Solheim.
LES OGSÅ: Delte meninger om alger blant badegjestene

Foto: Hege Knatterud Nordtorp
Varslet innbyggerne
Ved 13.30-tiden fredag ble det holdt et møte med Hamar kommunes tekniske sjef Roger Holm, informasjonsrådgiver Ingse Kjernmoen og kommuneoverlege Bente Bjørnhaug. Der ble det fastslått at det har blitt funnet blågrønnalger i vannprøvene tatt fra Mjøsa. Samtidig sendte kommunen ut tekstmelding til alle innbyggere om hvordan folk skal forholde seg til algeoppblomstringen.
I tekstmeldinger fra kommunen står følgende:
«Mjøsa har de seneste dagene fått en grønn farge flere steder. Dette skyldes en kraftig oppblomstring av blågrønnalger (Cyanobakterier). Dette er påvist i vannprøver. Blågrønnalgene kan potensielt produsere giftstoffer (toksiner). Inntil videre anbefales det å ikke bade der Mjøsa er grønnfarget, verken for dyr eller mennesker. Dette påvirker ikke drikkevannet som tas fra 140 meters dyp.»
Det ble tatt vannprøver både torsdag og fredag, som for sikkerhets skyld – ifølge Holm – er sendt inn både til Norsk institutt for vannforskning (Niva) og Veterinærhøyskolen i Oslo. Svaret på om algene skiller ut giftstoffer, er ventet tirsdag.

Foto: Henrik Langgård
– Ikke bad i grønt vann
HA spurte Holm om det alle nå lurer på:
– Er det trygt å bade i Mjøsa?
– Der Mjøsa er fin, kan en bade. Der det ikke er grønt i vannet, er det trygt. Men man bør ikke bade der det er grønt, sier Holm. Han oppfordrer alle til å forholde seg til kommunens anbefaling.
– Burde visse grupper, som gravide eller foreldre med små barn, være ekstra forsiktige?
– Vi har diskutert dette med kommuneoverlegen, og mener vi har vært såpass tydelig på at dette gjelder for alle, svarer Holm.
– Det er selvfølgelig synd at dette skjer nå som badetemperaturene er på topp, og midt i fellesferien. Men dette får vi ikke gjort noe med, vi må forholde oss til settingen, sier Holm.
Ifølge Folkehelseinstituttet er det trygt å bade om man ser bunnen på én meters dyp.
LES OGSÅ: Sydenvarme lokker folk ned i Mjøsa – kommunene advarer mot alger
En ny mjøsaksjon?
Seniorforsker Solheim ved Niva forteller at det trolig er kombinasjonen av kraftig regnvær og påfølgende varmt vær som har forårsaket algeoppblomstringen.
– Det er kombinasjon av flere forhold som gjør dette, men algene er avhengig av tilgang på fosfor. Fosfor kommer med de voldsomme nedbørsmengdene som kom søndag. Når det regner så kraftig, kan det renne mye vann som er tilført fosfor ut i Mjøsa. Det kan også komme fra kloakk, men et kraftig regnvær kan være nok med det påfølgende varme været vi har hatt nå.

Foto: The WISER project 2009
– Med tanke på det været vi har hatt nå og i fjor, kan det tenkes at Mjøsa kan stå foran en ny krise med alger som forurenser vannet ala det vi så i forbindelse med mjøsaksjonen på 70-tallet?
– Ja, det vil jeg si. Absolutt. Det har jeg allerede sagt til de som styrer med dette. Om vi ikke får en ny mjøsaksjon, så er dette definitivt noe som kan bli en utfordring.
Kan gi leverskader
Solheim presiserer at de ennå ikke vet om dette er den farligste sorten alger de står overfor i Mjøsa nå. Svaret får vi først tirsdag.
– Hvordan merker man det om man blir rammet av giftstoffer fra alger?
– Det kan gi leverskader og nerveskader. Vi snakker om to mulige giftstoffer. Anatoksin kan gi lammelser og ramme åndedretten, mens mikrocystin er levergift som angriper leveren.
– Hvor alvorlig vil du si at situasjonen er nå ut fra det du foreløpig vet?
– På en skala fra én til ti, vil jeg si fire-fem. Nok til å ha en føre var-holdning, sier Solheim.