– Jeg var så langt unna å tro på seier i NM som man kan tenke seg, sier den ferske norgesmesteren i islandshest.

Nedbrutt hest

Svalheim skaffet Buí i september og treningen gikk på skinner helt til vinteren nærmet seg.

Hesten fikk ringorm, noe som i utgangspunktet ikke er farlig. På grunn av en feildiagnose fikk islandshesten antibiotika, slik at immunsystemet ble fullstendig nedbrutt. Det førte til stygge sår, stive ledd, låsninger og svak muskulatur.

Det tok lang tid før hesten ble frisk, og enda lengre tid før den var konkurransedyktig.

– Faktisk er det bare noen uker siden Buí var helt frisk igjen. Der hvor konkurrentene mine hadde hatt lang tid på å forberede seg til NM, ble oppkjøringen vår veldig vanskelig, sier 15-åringen.

Sjokkerte

Derfor gikk Hamar-jenta inn til norgesmesterskapet uten forventninger.

I hvert fall om gullmedalje.

– Så leverte vi en veldig god og jevn prestasjon som faktisk skulle vise seg å holde til NM-gull. Det var helt sjokkerende og vanvittig moro etter den enormt trøblete oppkjøringen, sier Svalheim, med et bredt smil.

I islandshestkonkurransen 4-gang, kjempes det i stilartene tølt, galopp, trav og hurtigtølt. Optimal poengscore er 10, mens Amalie og Buí nådde 5,90 sammenlagt etter alle øvelsene.

Med det ble det altså seier og NM-gull i juniorklassen.

Landslagsambisjoner

NM var sesongens store høydepunkt for jenta, som fremdeles går på ungdomsskolen.

Etter den gnistrende prestasjonen fikk hun blod på tann.

– Motivasjonen min har aldri vært høyere enn hva den er nå etter NM. Dette var en opplevelse som ga mersmak, sier den hestegale jenta.

Neste år er hun gammel nok for å representere landet sitt i nordisk mesterskap. Drømmen om å konkurrere med flagget på brystet har vært der hele vegen.

– Første delmål på vegen blir å delta i nordisk mesterskap neste år. Nå føles det som jeg er i rute, samtidig som jeg vet at det fremdeles er mange steg å ta og mange timer å legge ned.

Til daglig tilbringer hun rundt tre timer i stallen etter skolen, og blant annet fotball har måttet bortprioriteres de siste årene.

Hun har ikke tenkt å gi seg med sporten før steget ut på den store scenen er tatt.

– VM er det største man kan oppleve. Dit er det langt å gå, men jeg har en drøm om å ri i VM i framtiden, sier Amalie Svalheim.