Olav er en av mange som er med. Her har mellom tjuefem og førti deltatt i det som nå er et nasjonalt tilbud fra Den Norske Turistforening (DNT). Initiativtaker, og Turistforeningens nasjonale prosjektleder, Eirik Dahl, har flyttet fra Bærum til Hamar med kone og barn – og jobber nå med friluftsliv tilrettelagt for utviklingshemmede på heltid.

Denne kvelden står «naturlotto» på programmet, og Olav, Margrete Ruud Skjeseth i Hamar og Hedemarken Turistforening (HHT) og jeg er på lag, og vi har med oss et ark med bilder av hva vi skal finne på stien i den vintermørke novemberkvelden.

Vi krysser av for maur, som vi ser på en plakat i Trollskogen, vi krysser av for blader, som ligger på stien, vi finner tre kongler og setter kryss på bildet av kongler, og vi krysser av for furu. Vi finner alt, bortsett fra måne og stjerner. Det er overskyet.

Etter turen setter vi oss ved bålet. Det liker Olav godt.

God stemning

– Jeg liker det, stemningen med bål, gitar og sang, sier Olav.

Og han synger gjerne med, på for eksempel Åges «Lys og varme».For første gang er «friluftsliv tilrettelagt for utviklingshemmede» et nasjonalt tilbud hos Turistforeningen, og prosjektet har til og med fått en egen post på statsbudsjettet. Takket være en kar som heter Eirik Dahl, som hoppet av direktørstillingen i et internasjonalt selskap – og som sammen med Katrine Oreld og datteren Frida, har flyttet til Hamar.

Eirik og Katrines datter Frida (17) er utviklingshemmet, og Eirik fikk denne ideen i bilen hjem fra hytta for et drøyt år siden. Han kontaktet straks Turistforeningen, de sendte ham videre til Turistforeningen i Drammen – hvor de satte i gang på direkten. Allerede i mai var Eirik ansatt i DNT.

Isolerte

– Denne gruppen er glemt og kan ikke kjempe sin egen sak. Det fungerer greit så lenge de er i skolesystemet, men så blir de isolert, sier Katrine og Eirik.

Et turprosjekt er midt i blinken. Opplegget er laget for utviklingshemmede, men på turen og ved bålet er alle andre også velkommen.

– Det måtte være et lavterskelprosjekt, et arrangement man kunne komme til uten spesielt utstyr – og hvor man kan gå igjen når man selv ønsker det. Vi ønsket også å servere mat, så var man ferdig med kveldsmaten når man kom hjem, sier Eirik Dahl.

Hoppet av

I Trollskogen ved Ottestadstien, nede ved Åkersvika, serveres det varm saft og varme medisterkaker i lompe ved bålet etter turen. Det smaker godt. Seks – sju andre steder i Norge er dette i dag et tilbud. Tjueto steder har meldt sin interesse. Eirik Dahls mål er at trettifem steder skal ha et slik tilbud i løpet av tre år.

Hans teori er at utviklingshemmede i Norge er isolerte, inaktive og pasifiserte. Det er hva han ønsker å gjøre noe med. Han hoppet av den raske næringslivskarusellen for å gjøre noe med saken.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.