– Jeg har ikke turt å uttrykke meg om for eksempel ulv før nå. Jeg har tynn hud og er redd for å si ting som kan skape harme.

Det sier Helene Guåker (33).

Søndag formiddag, mens Trygve Slagsvold Vedum og kameratene fra Senterpartiet koste seg på landsmøtet i Trondheim, flesket hun til på NRK. I programposten «Ytring» tok hun i et kåseri for seg ulv og Senterpartiet.

– Jeg er jo fra bygda selv og har faktisk stemt på Senterpartiet flere ganger. Men nå fant jeg ut at tiden var inne, sier hun til HA.

Skyter det man er redd

Med henvisning til Senterpartiet sa hun blant annet at det er lett å skyte det man er redd for:

– Jo da, jeg ser at det høres friskt ut, men dette var jo et kåseri med satire der ting skal settes på spissen, sier hun til HA.

Hun sa også at det var mulig å si slikt ting – og harselere med det hun mener er populismen til Senterpartiet etter nylig å ha flyttet fra Nes i Ringsaker til Oslo.

Mer skeptisk til Andre

– Jeg har fått tildelt en stemme og vil bruke den. Og nå hadde jeg lyst til å snakke litt om denne populismen som jeg ikke synes noe særlig om, sier Guåker, og fortsetter:

– Debatten og samtalen mellom politikere, og det gjelder i hele verden og særlig etter valget i USA, spiller på frykt og virker polariserende. At jeg tok dette i forbindelse med Senterpartiets landsmøte skyldes kanskje at jeg ville helle litt kaldt vann i årene på Vedum. Jeg mener at den politiske debatten er for mye preget av polarisering og populisme.

Lettere fra Oslo

– Hva forteller det at du måtte til Oslo for å snakke om dette?

– Det forteller vel først og fremst at jeg har ganske tynn hud. Jeg er ikke redd for saklige meningsmotstandere. Det er de enorme følelsene som ulvedebatten skaper som gjør at det føltes umulig å ytre meg om dette mens jeg bodde på Nes. Mange har det slik, sier hun

– Sp får ikke din stemme i år?

– Nei, jeg vil gå for noe grønnere, som SV eller miljøpartiet.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum svarer med å rose forfatteren:

– Det er veldig bra at noen utfordrer oss litt. Og jeg er enig i at det er en dum strategi å skyte på det man ikke liker, sier han.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00