Hvis denne prognosen blir stående når valgnatten er over, må Jonas Gahr Støre vurdere om han er rett person til å lede partiet videre. Valgkampen har slått fullstendig feil, med skatteøkninger på 15 milliarder kroner som det viktigste budskapet til velgerne. I tillegg har Støres formue og omdiskuterte aksjeinvesteringer blitt en sak han aldri klarte å rydde ordentlig opp i.

De første prognosene viser at velgerne ønsker seg fire nye år med blåblå politikk. Regjeringen Solberg ser ut til å ha fått et klart tillitsvotum fra velgerne. Det er historisk at en borgerlig regjering får gjenvalg i fire nye år. Det er også bemerkelsesverdig at det er de to regjeringspartiene som gir borgerlig side fortsatt flertall.

Venstre og KrF har i lang tid vært svært kritiske til Fremskrittspartiet. Kravet om at Høyre skulle kaste Siv Jensen og Sylvi Listhaug ut av regjeringen har vokst i styrke. Men både Venstre og KrF straffes hardt av velgerne. Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande har snakket varmt om en regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF. I stedet gjør både Frp og Høyre et meget godt valg, mens mellompartiene tilbringer valgnatten med å slåss mot sperregrensa.

Både SV og Senterpartiet har gjort gode valg ifølge prognosene, selv om lufta har gått litt ut av den enorme medvinden til Trygve Slagsvold Vedum. For Miljøpartiet de Grønne og Rødt ble det med drømmene om et brakvalg. Prognosene viser at de begge kommer inn med ett mandat hver. Håpet om en vippeposisjon og muligheten for å stille tøffe krav til Støres regjering kan de begge glemme.

I Hedmark viser prognosene et knallvalg for Senterpartiet. Rovdyrpolitikk og kamp mot sentralisering er åpenbart saker som slår tungt i Innlandet. Arbeiderpartiet ligger an til et katastrofevalg i det røde fylket. Mangel på tydelig politisk profil har gitt lett spill for Senterpartiet, som ser ut til å ha gjort et fantastisk valg i Hedmark.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00