For lørdag var HA med på sauesanking på Blæka, ei seter noen kilometer øst for innsjøen Sør-Mesna. Der fortalte sauebonde Bjørn Dalsberget at han i frykt for bjørnen som har hjemsøkt traktene siden mai, nå henter hjem sauene tidligere enn normalt. Lørdag hadde Dalsberget femti sau på tapslista, og fryktet det lå flere kadavre ute i skogen.

Den tidlige sauesankingen får Lundberg til å reagere.

– Det er sterkt beklagelig at folk må sanke inn dyrene før tida i Norges største landbrukskommune, mener Sp-politikeren.

– snu alle stener

Jakten på bjørnen har pågått siden slutten av mai, og de kommunale jaktlagene i Ringsaker og Hamar har samarbeidet i jakten. Fellingsleder i Ringsaker, Olaf Tørudbakken, fortalte til HA i helga at hvert jaktlag teller omkring 20 mann.

Men så langt har bjørnen alltid ligget et skritt foran, og den har aldri blitt observert av mennesker, kun på viltkamera.

– Det har vært ett rovdyr som har plaget oss i hele sommer. Når man driver med en sånn type jakt, er man avhengig av å ha et skadefellingslag som får uttelling, og som fungerer optimalt i jobben de skal gjøre: felle rovdyr. Dette er det siste sikkerhetsnettet for dem som driver med beitedyr, sier Lundberg.

– Så de gjør ikke jobben?

– Så lenge de ikke har fått uttelling, så gjør de ikke det. Jeg sitter ikke på fasiten, men det er viktig å snu alle stener i denne saken, svarer Sp-politikeren.

HAR FULL TILLIT

Lundberg har registrert at uttak av rovdyr før beitesesongen ble foreslått som et tiltak, men stiller seg avventende.

– Jeg er klar over at det er enklere å ta ut dyrene ved å følge spor på snø, men det vil også vandre inn rovdyr senere på året, sier han.

– Det er viktig at man har et mannskap som fungerer bra. Vi må gjøre en vurdering: skal vi sette inn flere jegere, kan vi være raskere ute når det er gjort observasjoner? Man må også være villig til å lære fra andre jaktlag som har lyktes, sier Lundberg.

Landbrukssjef Stein Inge Wien i Ringsaker kommune uttaler dette til HA:

– Jeg vil understreke at fellingslaget har min fulle tillit, og jeg er imponert over innsatsen de har lagt ned i sommer. Det har blitt snudd mange stener i sommer, og vi jobber hele tiden for å bli bedre, sier Wien.

Fellingsleder Tørudbakken sier dette:

– Vi bruker de verktøyene som per dags dato er lovlige å bruke.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.