– I utgangspunktet var det gamle medlemmer i Nordbygda IL som var målgruppa. Da vi var blitt for gamle for å drive aktiv idrett, måtte vi ha noe å finne på. Nå er det åpent for alle som er interessert, sier Jens Trætteberg.

–Vi møttes første gang i desember 2004, fortsetter Lorentz Nyland.

De to er, sammen med Karl Petter Opsahl og Arne Gunnar Barflo, komitéen som står for veterantreffene. De får låne Skjold gratis mot at de deltar i dugnadsarbeidet.

– Vi har bygget uthuset her, sier Arne Gunnar Barflo.

De er mellom 30 og 40 stykker som møtes hver måned.

Kulturelt innslag

På hvert møte har de et kulturelt innslag. Denne gangen var det kulturskolerektor Margrete Nordmoen som fortalte om Kulturskolens tildbud i Løten. De har 110 elever i skolealder og tilbyr blant annet mange ulike instrumenter og visuell kunst. Hun avsluttet sin presentasjon med å synge «Det står ein friar uti garden» med sin klare røst. Det falt i smak hos tilhørerne.

– Det er interessant med de ulike temaene, sier Knut Erik Villumstad. Helge Kristen Storsveen er enig.

– Det sosiale er også viktig. I mai arrangeres det også en sommertur, opplyser han.

Jens Trætteberg innrømmer at etter at det er avholdt over 100 møter, kan være litt vanskelig å finne nye foredragsholdere, men det dukker alltid opp noe.

– Vi gir dem jo bare kaffe og kaker, humrer han.

På over 100 møter har kun to foredragsholdere vært der to ganger. Det er Åse Krogsrud og Ivar Stuan. Løten er mangfoldig og har mye interessant å by på.

– Det hadde vært gøy å høre om Helge Væringsaasen, sier Lorentz Nyland.

Dermed har de allerede en idé på blokka når de skal finne nye foredragsholdere.

Julemesse i helga

Skjolds venner er foreninga som står for vedlikeholdet av Skjold. Flere av deltakerne på veterantreffet er også med i Skjolds venner. Søndag 12. november arrangeres den årlige julemessa.

– Det blir utstillere med håndarbeid og julekaker, også er det loppemarked og salg av kaker, kaffe og lodd til inntekt for Skjold, sier Mary Engebakken.

I år er det blant annet noen sjeldne nisseglansbilder laget av Harald Damsleth som er til salgs på loppemarkedet. Damene mener at dugnadsarbeidet er veldig viktig, og at hadde det ikke vært for dét, ville ikke Skjold vært så fint som det er i dag. For nå skinner huset i all sin prakt.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00