UP-patruljer har vært på farten over store deler av Innlandet sent torsdag kveld og i natt. Og de har hatt det svært travelt med å vinke bilførere inn og utestede bøter og beslaglegge førerkort. For det var svært mange som tok sjansen på å kjøre litt for fort og noen veldig mye for fort.

Å kjøre for fort på riksveg 3 mellom Steinvik og Atna i Stor-Elvdal kan fort bli skikkelig dyrt. Her har UP jevnlig kontroll, og hver gang er det mange som både mister lappen og som må betale mange tusen kroner til statskassa. Slik også i natt.

Fire bilførere ble fotgjengere på bilturen gjennom Østerdalen, og hele 16 bilførere fikk hver sin bot for å ha kjørt for fort. UP målte de høyeste hastighetene til 132 km/t og 155 km/t.

På riksveg 4 ved Lygna fikk UP det også travelt. I en kontroll her ble det skrevet ut 12 fartsbøter. En bilfører var heldig og fikk beholde lappen etter å ha blitt målt til 112 km/t i 80-sonen. Fire kilometer raskere så hadde han blitt fotgjenger.

I Moelv var det også trafikk-kontroll i natt. Her ble 27 biler kontrollert. I følge politiets operasjonssentral var det her en fører som fikk bot fordi han hadde trimmet mopeden ulovlig.

En kvinnelig bilfører i 20-årene ble fotgjenger på en biltur i Elverum sent i går kveld. PÅ Vestsivegen stod UP og sjekket hvor fort det ble kjørt. 20-åringen passerte i 89 km/t i 60-sonen, og da var det ingen kjære mor - førerkortet ble beslaglagt. I tillegg vanker det en bot.

På fylkesveg 33 i Etnedal i Oppland skrev også UP så blekket sprutet i går kveld. I kontrollen de hadde fikk en bilfører førerkortet beslaglagt etter å ha kjørt i 126 km/t i 80-sonen, mens fire bilførere fikk hver sin bot for å ha kjørt for fort.

Tar flere

I sommer har Utrykningspolitiet stanset 428 førere som har kjørt i ruspåvirket tilstand. Det er 80 prosent flere enn for tre år siden.

– Vi har sett en voldsom økning de siste årene, sier UP-sjef Runar Karlsen til Bergens Tidende.

Forklaringen er først og fremst bedre metoder, blant annet flere måleinstrumenter, men også flere ruskjørere på veiene.

– Vi er blitt mer effektive. Nå tar vi for eksempel mange som er ruset på narkotika, beroligende midler og andre medikamenter, sier Karlsen.

Hittil i år viser UPs tall at en av fire ruskjørere er alkoholpåvirket, mens to av tre skyldes «annen rus», det vil si narkotika eller medikamenter.

Vel 14.000 råkjørere er blitt registrert av UP i sommer. Dette er omtrent som tidligere år. UP gjør rundt 5.000 førerkortbeslag årlig på grunn av fart.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.