Det var grytidlig tirsdag morgen at Eli Undseth kom over og klarte å filme de tre bjørneungene sammen med mora. 

– Jeg har aldri før sett bjørn, så dette var en veldig interessant og unik opplevelse. Jeg var på vei til jobb og så plutselig en bjørneunge midt på veien, med binna i veikanten, forteller Undseth til Rovdata.

Hun senket farten, fikk fisket fram mobilen og sikret seg både stillbilder og film av bjørnene.

– Jeg trodde først det var to unger, og den ene ungen hoppet på ryggen til mora. På opptaket så jeg i etterkant at det faktisk var tre unger, forklarer Undseth. Hun varslet deretter Statens naturoppsyn (SNO) om observasjonen.

Dette er tiden på året når binner med unger bruker å komme ut av hiet, men slike møter mellom mennesker og binner er likevel sjeldne. Og i hvert fall vest for Trysilelva i Hedmark.

– Dette er en veldig spennende observasjon. Vanligvis registreres binner med unger i grensetraktene mot våre naboland i øst, mens denne er vest for Trysilelva. Det er i nyere tid kun registrert ei binne med unger vest for Trysilelva, og første gang var i 2011. Alle andre reproduktive binner i fylket er øst for elva. Vi kan si at bjørnene på filmen er den vestligste observasjonen av ei binne med unger i Hedmark, og den første i Åmot kommune, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

– Om dette er ei ny, reproduserende binne kan det ha mye å si for bjørnebestandens videre utvikling i Hedmark, fortsetter han.

Det ble i fjor registrert 46 brunbjørner i Hedmark, hvorav 28 hannbjørner og 18 hunnbjørner, og det er beregnet at det ble født to bjørnekull i fylket i fjor.


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00