Når Sons of Norway Hamar Lodge har sitt første medlemsmøte på Migrasjonsmuseet i Ottestad 14. august, håper president Einar H. Volla på fullt hus. Kronerullingen som ble startet for museets prosjekt i Sør-Amerika, imponerer museumsledelsen. Foreningen har allerede bevilget 10.000 kroner til arbeidet med å hente gjenstander og dokumentasjon hjem til Ottestad fra Buenos Aires i Argentina og det øvrige Latin-Amerika. Fra den norske ambassaden i Buenos Aires har museet også mottatt et beløp til prosjektet. Dermed kan den lange reisen på over 12.000 kilometer starte.

Avdelingsdirektør Knut Djupedal guidet forleden dag 40 medlemmer fra Norsk-Argentinsk forening rundt i museets utstilling.

– For å si det sånn, gjestene ble overrasket og imponert over hva som møtte dem i utstillingslokalene, sier Djupedal.

Ikke gull og grønne skoger

Sons of Norway ble stiftet 16. januar 1895 i Minneapolis for å hjelpe nordmenn som utvandret. Ikke alle fant gull og grønne skoger med en gang. Det var tøffe tider, sier Volla.

Forskingsarbeidet om nordmenn i Latin-Amerika er ifølge Djupedal også en spennende reise. Man lurer i dag på hvem var disse mange ukjente utvandrerne som slo seg ned i Latin-Amerika. Eventyrere, forretningsmenn eller forliste sjøfolk.

Djupedal opplyser at det kunne være opptil 50 norske båter på havna i Buenos Aires i skipsfartens gullalder. Båtene fraktet blant annet kaffe til Europa.

Utstillingen om Den norske amerikalinje handler om skip, mannskap og passasjerer. Fremdeles kontakter folk i hele Norge museet for å bidra med gjenstander og dokumentarisk materiale om Amerika-båtene.

Den tredje utstillingen «Moves for en bedre framtid» handler om mennesker som har forandret sine liv ved å flytte.

Vil markedsføre museet

Einar H. Volla sier Sons of Norway vil arbeide for å få enda mer blest om Migrasjonsmuseet. I flere år har foreningen hjulpet museet med pengegaver til ulike prosjekter, blant annet innsamling av 130.000 kroner til skolestua, et av de nyeste tilskuddene i friluftsmuseet.

– Møtene i Sons of Norway er åpne for alle interesserte. Gjennom internasjonalt arbeid kan vi være med og reklamere for museet i Amerika. Det er viktig, sier Volla.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.