- Det er ikke en morsom statistikk å fronte, det er nesten pinlig, ler hun. Hamarsingen befinner seg en halvtime nord for Ft. Lauderdale, nord for Miami, sørøst i Florida. I natt traff orkanen Irma.

Orkanen Irma har allerede krevd 10 liv i Cuba, og beveget seg i natt nordover i den sørlige staten. 6.5 millioner mennesker er beordret å evakuere. Orkanen ble nedgradert fra 5 til 1 på orkan.skalaen Saffir–Simpson, og rammet Floridas vestkyst hardest.

- Det ligger trær og rot rundt omkring, men ingen av husene i nabolaget har rast sammen, forteller hun over telefon. De er for øyeblikket strømløse, og Åse forteller at de skal prøve å lade med et bilbatteri.

Flybilletter var det umulig å få tak i, og bensinmangel gjorde det risikabelt å begi seg ut i bil. Åse og familien bestemte seg derfor for å bli.

- Vi hadde en uke på å forberede oss, så vi gjorde i stand et bunkers-aktig rom i nordenden av huset, som gjorde at det ikke ble truffet like hardt av vinden. Her hadde vi både ekstra klær, barnemat og vann, og vi kunne høre at det smalt i hustaket og vegger, forteller hun.

- Vi var vel ganske bekymret i natt, men pustet lettet ut da det kom meldinger om at det var vestkysten som ville bli hardest rammet. Likevel, med vind på 160 km/t her tørr jeg ikke tenke på hvordan det ser ut der borte, sier hun.

Dro fra Harvey

For to uker siden dro hun og hennes sju måneder gamle sønn til Houston, for å besøke kjæresten som jobber der. Så inntraff orkanen Harvey.

- Det var jo umulig å få flybilletter, og de fleste hovedveiene var fullstendig oversvømt. Men vi klarte å kjøre fra Houston til Dallas via bakveier, også fløy vi videre hit, sier hun.

I 2010 jobbet hun med hjelpeorganisasjonen Prosjekt Haiti da jordskjelvet som målte 7.0 på Richters skala inntraff.

- Jeg har fått kvota mi av naturkatastrofer nå, folk tørr nesten ikke være rundt meg lenger! ler hun.

Åse skulle egentlig fly tilbake til Norge søndag, men da flyet ble kansellert fikk hun endret bestillingen til fredag. Hun konkluderer med at norsk regnvær ikke blir så mye å klage over i tiden framover.

Sønnen på snart åtte måneder har i løpet av kort tid opplevd flere orkaner enn de fleste nordmenn gjør i løpet av en livstid.

- Jeg får håpe han ikke følger i mors fotspor! sier hun.

- Natt med lite søvn

Brumunddølen Jan Erik Sigtbakken flyttet for 16 år siden til USA. Han er for øyeblikket bosatt i St. Augustin, sør for Jacksonville på Flordias østkyst, og også han opplevde orkanen Irma natt til mandag.

- Det har vært en natt med lite søvn, for å si det sånn, forteller han over telefon til HA.

Mandag formiddag var nesten seks millioner uten strøm i Florida. Jan Erik forteller at han er en av få som ikke har mistet strømmen.

- Det var verst rundt klokken 2 i natt. Det har gått forholdsvis bra her og jeg har ikke sett så mye ødeleggelser, men det er bra med vind fremdeles, sier han.

- Er du redd?

- Jeg har egentlig ikke vært så veldig redd. Jeg var mer engstelig for en uka siden, da det så ut som stormen skulle komme opp østkysten, sier han. Huset han bor i ble bygget etter 2002. Som følge av orkanen Andrews herjinger tidlig på 90-tallet, ble det nye lovverket Florida Building Code innført, som sikret reguleringer for mer robust konstruksjon av bygninger.

Opplevd tre orkaner

Også Jan Erik har opplevd mer enn én naturkatastrofe. Irma er den tredje orkanen brumunddølen møter. I 2003 var det orkanen Isabel og i 2016 herjet orkanen Matthew - i tillegg til flere mindre tropiske stormer.

- Begynner du å bli vant med det?

- Nei, det blir man aldri, sier han.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.