• REGISSØR: Morten Joachim ønsker å sette opp en ny versjon av «Skaff meg en synder».

I 2006 startet Morten Joachim og en gruppe skuespillere å eksperimentere med uteteater under Prøysenfestivalen. I 2008 ble det første Prøysenspelet framført. I 2014 ble uteversjonen av «Trost i taklampa» et av høydepunktene i jubileumsåret. 2015 ble det foreløpig siste utespelet satt opp.

– Det er klart jeg savner å lage Prøysen-teater, sier Morten Joachim. – Det var jo en del av livet mitt i ti år. Og det ga meg anledningen til å gjøre et dypdykk i Prøysen tekster.

Ute og inne

Under festivalen i 2012 ble forestillingen «Tia og timen» spilt utendørs på spilleplassen ved Prøysenstua. Da var det allerede klart at Teater Innlandet samme høst skulle sette opp en omarbeidet innendørsversjon av stykket med tittelen «Skaff meg en synder».

Det er denne innendørsversjonen som Morten Joachim nå har lyst til å finne fram igjen. Selv håper han å kunne spille det på Fremad – lokalet der Alf Prøysen selv startet, og der Teater Innlandet hadde sin første forestilling høsten 2012.

– Premièren på Fremad ble nok et av mine kunstneriske høydepunkter, sier Morten Joachim.

Senere ble forestillingen spilt på ny av Teater Innlandet i 2014, og den ble da også vist på Det Norske Teatret.

Unge skuespillere

Neste års påtenkte oppsetting vil Morten Joachim gjøre sammen med Knut Erik Engemoen. Etter planen skal det bli en helt ny forestilling med nye unge skuespillere fra området.

Ifølge Morten Joachim er det ikke avgjort om forestillingen skal bli en del av Prøysen-festivalen neste år, eller om det vil bli en uavhengig oppsetting.

De fire ungdommene Ragna, Ingeborg, Pær og Hjalmar står alle på kanten av voksenlivet. Via svette danselokaler, måneskinnsturer med og uten sykkel og med og uten dame og hembrent, skaffer de seg sine første erfaringer med et voksenliv som slett ikke ser helt greit ut», het det om stykket i HAs anmeldelse i 2012. «Og hva med drømmene og lengslene og lidenskapene? Er det rom for dem?»

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.