Hamar Arbeiderblads filmanmelder Eirik Falk ga «Blade Runner 2049», som hadde premiere forrige uke, en 4’er på terningen. Filmen «Hva vil folk si» fikk en 3’er i HA. Begge disse to filmene har fått høyere terningkast, og flere 6’ere, i andre aviser.

Hamar kino la for få dager siden ut et innlegg på sine Facebook-sider med oversikt over hvilke terningkast «Blade Runner 2049» hadde fått i de ulike avisene. Bak 4’eren fra HA var det plassert et «(!)» og en gråtende smiley.

I kjølvannet av dette er det sendt flere lukkede meldinger mellom HAs anmelder og kinosjefen:

Det starter med at anmelderen påpeker at han synes den gråtende smileyen var utidig, på grensen til lavmål.

I et svar skriver kinosjefen at anmelderen må regne med reaksjoner når han skiller seg «såpass konsekvent ut på den negative siden». Videre skriver Jørgensen at «Vi kommer ikke til å legge til rette for pressevisninger hvis vi skal risikere sånt fjas. Vi har ingen plikt til å kjøre pressevisninger». I en e-post til HAs kulturredaktør Geir Vestad skriver Jørgensen at han er bekymret for filmkritikken i HA, og at det er gjennomgående store sprik mellom hvordan Falk vurdrer film, og hva snittet av det ledende kritikerkorpset i Norge kommer fram til.


kinosjefen

HA har vært i kontakt med Jørgensen, for å få ham til å kommentere Facebook-utspillet og meldingene:

– Mener du at det er riktig at du som kinosjef legger ut en oppdatering på Hamar kinos Facebook-side hvor du i form av utropstegn og en gråtende smiley latterliggjør HA-anmelderens terningkast?

– Jeg har innledet en dialog med Geir Vestad, redaktør for kulturredaksjonen, ved å sende ham en mail.Utover det er ikke dette noe jeg ønsker å kommentere, sier Jørgensen.

Rådmannen

Hamar kino er et kommunalt foretak, og sorterer da under rådmannen.

– I en Facebook-oppdatering gjør Hamar kino narr at HAs anmeldelse, fordi den skiller seg ut i negativ retning, og i en tekstmelding til anmelderen skriver kinosjefen at Hamar kino «ikke vil legge til rette for pressevisninger hvis vi skal risikere sånt fjas». Er det akseptabel opptreden av en kinosjef?

– Det er vanskelig å svare på når jeg ikke kjenner resten av meldingsrekken, sier rådmann Bjørn Gudbjørgsrud, som peker på at tonen ofte er en annen på Facebook enn i mer formelle fora.

– Men er det greit at kinosjefen truer med å droppe pressevisninger?

– Vi får ikke håpe vi kommer dit, da, sier Gudbjørgsrud.

Får støtte av styreleder

Styreleder i Hamar Kino KF, Tor Rullestad mener kinosjefen har rett til å fjerne pressevisninger fra programmet.

– En kinosjef er en redaktør, og har ansvar for programinnhold og må derfor ha lov til å ytre meninger om anmeldelser som blir gjort, mener styrelederen.

Han presiserer at kinosjefens uttalelser om å stoppe pressevisninger inngår i en meldingsutveksling mellom ham og HAs anmelder Eirik Falk, og at det ikke må tas ut av kontekst.

– Selvfølgelig vil ikke dette få konsekvenser for Jørgensen, sier Rullestad.

Bekymret

HAs sjefredaktør, Carsten Bleness, uttrykker bekymring overfor styrelederens og kinosjefens holdninger.

– Kinosjefens mandat er å velge det programmet han ønsker. Det er anmelderens jobb å gi publikum sin vurdering av programmet, sier Bleness. Han mener en leder for et kommunalt foretak ikke kan oppføre seg på facebook som alle andre.

– Det å true med å fjerne pressevisninger ser jeg på som et grovt overtramp, og jeg blir ytterligere bekymret når styrelederen synes dette er greit. Vi må nå vurdere om vi skal slutte å anmelde kinoprogrammet til Hamar Kino, sier sjefredaktøren.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.