Målet har først og fremst vært øl som kan drikkes kaldt, rett fra boksen som har vært parkert i ei snøfonn.

Men takket være mikrobryggeriene har påskeøl de senere årene fått nytt liv, og det er blitt tatt på alvor. Denne fredagen trekker jeg fram et påskeøl som virkelig får fram sola i sinnet til den som nyter det.

Røros Bryggeri er ute i Vinmonopolet nå med Påske belgisk blond. Det er akkurat det navnet sier det er. Lys, overgjæret med masse fruktighet. Ølet kommer på 0,75 storflaske, holder 5,8 prosent og koster 110 kroner. Ølet står i polets bestillingsutvalg.

Jeg slet skikkelig med å få av champagnekorken de bruker på disse flaskene. Den hadde parkert så godt og tett i flaskemunningen av vinopptrekker måtte til for å forløse den. Men da det først var gjort, kunne jeg allerede fra flasketuten kjenne den deilige, belgiske lukten vi ølelskere er så glade i. På tur ned i glasset ble det tydelig at dette er et ufiltrert øl; det har en blondbrun og kompakt kulør. Og vi skal stoppe litt ved den beskjedne skumhatten. For dette ølet er etter min mening helt perfekt karbonert. Noen av disse blondvariantene blir «syrete» som Solo i nesen hvis de blir for rike på kullsyre. Og det kan ta vekk mye av de gode smakene av eple og pære som vi finner i dette ølet. Her er det rikt med belgisk stil og preg av god og riktig gjær. Det tar bryggeriet respektfullt vare på ved å ikke tilføre for mye kullsyre.

Det blonde ølet fra Røros er en vinner hos meg. Det er smaken av solskinn på flaske. Og det er vel akkurat slik det skal være i påsken.


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.