Pizzanini, Valuta eller Garage? En forberedende runde endte med de tre som finaleklare.

– Tre porsjoner frites på tre dager – klarer vi det da, sa Hanna, og tenkte på kaloriene.

– Jeg gleder meg jeg, sa Henriette, – for det er jo egentlig kjempegodt!

Pommes frites blir av mange sikkert forbundet med gatekjøkkenmat og tilbehør til hamburgeren, Men det er også en rett med lange tradisjoner. En historie fra Belgia forteller at de allerede på 1600-tallet friterte fisk i olje, men da elvene ble islagt en kald vinter, friterte de poteter i stedet.

I Frankrike blir det første oppskriften beskrevet i ei kokebok fra 1755. Mens president Thomas Jefferson innførte retten til Amerika på begynnelsen av 1800-tallet. Den fikk da navnet «Pommes de terre frites à cru, en petites tranches», som betyr friterte rå poteter kuttet i små biter.

Akkurat det med å starte med å kutte poteter, er det nok ikke så mange spisesteder som gjør lenger. Et par-tre store produsenter synes å sørge for råvarer hos de fleste. Men det varierer mye likevel.

Forresten varierer uttalen også. Hanna sier «påmm fritt», Henriette sier «påmmfri».

– Snobb, sier Henriette. Men Språkrådet synes visst begge uttaler er greie.

Så hvor er de best? Jo, Garage blir klar vinner, ikke minst fordi de har laget egne småretter av sine pommes frites (60 kroner). Chipotle-majonesen er både rund og heftig, og deilig sammen med lette frites med fin sprø skorpe og myke inni. Passer godt til skreien med bønnecassoulet, som står på menyen nå. Cheesy sause med syltet Jalapeno er også god med fint sting og god fylde. Gjerne til burgeren.

Valuta har lette og spenstige frites, med innbydende krisphet og myk kropp. Gjerne sammen med blåskjellene, som er blitt en signalrett på Valuta. Fries med aioli 49 kroner.

Pizzanini har gitt navnet Gourmet på de kraftige chipsene sine, tykkere enn de andre, men med flott spenstig overflate, og godt potetpreg. Fish ’n chips er en klassiker (159 kroner), der de kommer godt til sin rett.

– Men synes du vi har lagt på oss mye i løpet av uka, sier Henriette, idet de unner seg en ekstra porsjon frites på Garage.

– Neida, sier Hanna, bare akkurat passe mye.