Triers forrige film «Louder then Bombs» fikk lunken mottakelse blant kritikerne og var uheldig med at slipptidspunktet sammenfalt med Bataclan-terroren november 2015. Med «Thelma» befester han sin posisjon som ubestridt ener i norsk film.

om å bryte lenker

Thelma flytter fra sin kristenkonservative mor og far på sørvestlandet for å starte på biologistudier i Oslo. Hun treffer raskt den jevnaldrene Anja, og de to utvikler et nært vennskap.

Gjennom Anja og hennes venner introduseres Thelma for alkohol og idéer som bryter med dem hun har blitt oppdratt etter. Det utspiller seg en indre kamp i Thelma mellom lojalitet overfor familien og kjærligheten til Anja. Til slutt eksploderer hun.

strålende casting

Det er bemerkelsesverdig hvor troverdige de nedtonede skuespillerprestasjonene er. Ikke minst er det befriende med et avbrekk fra de «vanlige» 15-20 skuespillerne som resirkuleres i mer eller mindre de samme rollene film etter film. Hovedrolleinnhaver Eili Harboe har akkurat den tvetydigheten som man lengter etter å lengte etter.

Spennende fremtid

Når Trier på ny skulle lage norsk film kunne han falt tilbake på suksessoppskriften fra «Reprise» og «Oslo 31. august» og trolig levert en «bra film». Derimot kommer han opp med noe helt nytt og beviser seg som en modig regissør som ikke har intensjoner om å flyte på tidligere suksesser. Dette er gledelig for alle med et håp om en lys fremtid for norsk film. «Thelma» er virkelig filmkunst på sitt beste.


Les også