De tok 88 kroner for en 0,33-boks med Moo thunder stout fra Butternuts Brewery, som ligger upstate New York. Alkoholinnholdet er på folkelige 4,9 prosent. Den er også tilgjengelig hos Vinmonopolet i bestillingsutvalget og koster da 50 kroner.

Butternuts er lokalisert på det som tidligere var en melkegård, og derfor denne innfallsvinkelen med ku og melk. Og melk er, faktisk, et stikkord også for dette ølet. Moo thunder stout er en silkemyk og høflig stout som smyger seg ned halsen din. Den lukter søtt og harmonisk av litt kaffe og vanilje. En kunne saktens kanskje ønske seg litt mer fylde og kanskje litt røffere struktur i en stout, men samtidig er den melkeaktige, nær uimotståelige mykheten noe av greia med dette ølet.

Jeg nyter iblant nokså hårete imperial stout-varianter, sånne som gror barter på deg mens du drikker. Denne er helt i andre enden av skalaen. Den er svært snill og skulle ikke kunne skremme vekk noen. Jeg drakk ølet som en dessert etter et måltid av italienske, salte skinker og det var en aldeles super avslutning på måltidet. Dette er et dessertøl.

Jeg funderer på å benytte dette ølet som etterdrink til høstens kommende rakfiskmåltider. Det er en vri som skulle funke, og med sine «norske» melkeundertoner bør det kulturelt sett heller ikke bli helt feil. Uansett er den ukomplisert og myk introduksjon til stoutens verden for dem som måtte være skeptiske til de mørkeste fristelsene.

Moo thunder stout

Butternuts Brewery

Terningkast: 5